FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koštunica osuđuje "Oluju"

BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Kolona izbjeglica od Knina doBeograda nakon akcije "Oluje" godine 1995. "prizor je strašnog zločinakakav još nije viđen i predstavlja najveće etničko čišćenje nakonDrugoga svjetskog rata", izjavio je u četvrtak srbijanski premijerVojislav Koštunica.
BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Kolona izbjeglica od Knina do Beograda nakon akcije "Oluje" godine 1995. "prizor je strašnog zločina kakav još nije viđen i predstavlja najveće etničko čišćenje nakon Drugoga svjetskog rata", izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Koštunica ističe da je "cijeli jedan narod, Srbi Krajišnici, iskorijenjen za samo nekoliko dana, pred okrutnom prijetnjom uništenja, iz svojega vjekovnog doma".

"Ni poslije deset godina još nema pravde i priznanja cjelovite istine, a posljedice te tragedije nikad se do kraja neće moći ukloniti", rekao je Koštunica, dodajući da je 250 tisuća prognanih ljudi i više od dvije tisuće ubijenih i nestalih "svjedočanstvo o zločinu koji neće ući samo u povijest Srba u Hrvatskoj i povijest srpskog naroda, nego i u povijest najgoreg nečovještva".

"Pred nama danas stoji važan zadatak da se omogući povratak prognanika kućama i da im se vrate ljudska prava koja im pripadaju jer je to jedini put koji vodi istinskome miru, pravdi, pomirenju i europskoj budućnosti", ističe se u priopćenju srbijanskog premijera.

Članovi obitelji nestalih u "Oluji" godine 1995., njih oko 300, okupili su se u četvrtak ispred zgrade Veleposlanstva RH u Beogradu kako bi predstavnicima Hrvatske predali popis s imenima 2627 Srba nestalih u Hrvatskoj od godine 1991. do 1995., ali nitko iz Veleposlanstva nije izašao kako bi uzeo taj popis.

Omotnicu s popisom nestalih predstavnik Udruge obitelji nestalih ostavio je ispred ulaznih vrata.

"Tražimo da nam pomognu da grobovi naših nestalih i ubijenih dobiju ime i prezime", rekao je novinarima predsjednik Udruge obitelji nestalih Čedomir Marić, dodajući da je predaja popisa i polaganje cvijeća poruka hrvatskom narodu da 2627 obitelji nema grobove na kojima bi položili cvijeće i zapalili svijeće.

Cijela Knez Mihailova ulica, u kojoj je Veleposlanstvo RH bila je pod jakim policijskim snagama, a mnogobrojni pripadnici MUP-a i Žandarmerije srbijanskoga MUP-a osiguravali su skup.

U beogradskoj crkvi sv. Marka patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle u podne služi parastos za žrtve "Oluje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙