FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Oluja je bila velebna osloboditeljska akcija

ZAGREB,15. srpnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks prigodno se danas obratio zastupnicima u povodu ovogodišnjegobilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, koju jenazvao velebnom osloboditeljskom akcijom i najsjajnijom dionicomDomovinskog rata.
ZAGREB,15. srpnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prigodno se danas obratio zastupnicima u povodu ovogodišnjeg obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, koju je nazvao velebnom osloboditeljskom akcijom i najsjajnijom dionicom Domovinskog rata.

Šeks je podsjetio da je Deklaracijom o Domovinskom ratu iz listopada 2000. Sabor utvrdio da je Hrvatska vodila pravedan i legitiman, obrambeni i oslobodilački rat, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome, da je branila svoj teritorij od velesprske agresije.

Oluja je tada, istaknuo je, označena kao jedna od najblistavijih ratnih operacija, kao pretpostavka kasnijoj mirnoj reintegraciji Hrvatskog podunavlja i razvoju Hrvatske kao suverene i demokratske države.

Šeks je naglasio da je Oluja provedena na temelju međunarodnog prava, odluka i rezolucija UN-a, da je za cilj imala uspostavu ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

"Oluja nije bila nikakav organizirani zločinački pothvat s ciljem etničkog čišćenja ili povrede međunarodnog prava. Bila je to akcija utemeljena na međunarodnom pravu svake države da integrira čitav svoj teritorij", rekao je.

Zastupnicima je poručio da se 10. obljetnicom Oluje želi podsjetiti na velebnost te akcije, iskazati poštovanje prema pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, odati počast svima koji su položili živote u Oluji i cijelom Domovinskom ratu.

"Za nas to znači iskazivanje trajnog pijeteta za sve živote pale za slobodu Hrvatske, trajnu obvezu svih sastavnica države i društva da trajno njeguju tradiciju i stečevine Domovinskog rata", kazao je.

Prisjećanje na Oluju, rekao je Šeks, znači i obvezu da se kroz djelovanje pravnog poretka poštuje plemenitost i čistoća Domovinskog rata, "da se sve ono što je bilo negativno, što je zatamnjelo tu velebnu operaciju, nađe pred licem pravde".

Predsjednik Sabora napomenuo je i da je Oluja u velikoj mjeri uspjela spriječiti tragediju, sličnu onoj srebreničkoj, koja se pripremala u bihaćkoj enklavi.

Šeks je naglasio da Sabor izražava zahvalnost svima koji su dali doprinos u Oluji, vrhovnom zapovjedniku i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, brojnim znanim i neznanim junacima.

Najavio je da će državni vrh svečano obilježiti 10. obljetnicu Oluje, da će biti organizirani znanstveno-stručni simpoziji na temu Oluje, svečano postrojeni svi rodovi Hrvatske vojske.

Središnja proslava održat će se u Kninu gdje će govoriti predsjednici Republike, Vlade i Sabora.

Završetak Šeksova obraćanja zastupnici su popratili dugotrajnim pljeskom, a zatim minutom šutnje odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙