FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema razloga za proslavu "Oluje"

BEOGRAD,3. kolovoza 2005.(Hina) - Operacije "Bljesak" i "Oluja" bile su"zločin etničkog čišćenja" i nema "nikakvih ljudskih ni državnihrazloga za proslavu tog zločina", stoji u priopćenju Srpskog pokretaobnove (SPO) Vuka Draškovića, poslanom medijima u četvrtak.
BEOGRAD,3. kolovoza 2005.(Hina) - Operacije "Bljesak" i "Oluja" bile su "zločin etničkog čišćenja" i nema "nikakvih ljudskih ni državnih razloga za proslavu tog zločina", stoji u priopćenju Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića, poslanom medijima u četvrtak.

"U akcijama u kojima je više od 300.000 Srba protjerano iz Hrvatske, a tisuće njih ubijeno i ranjeno, najmanje što smo od 'proeuropske Hrvatske' očekivali jest isprika žrtvama i poziv prognanim Srbima da se vrate u svoju državu i svojim kućama, uz maksimalna jamstva poštovanja njihovih imovinskih, građanskih i nacionalnih prava i sloboda", ističe se u priopćenju te stranke.

"Koliko je neshvatljivo slavlje, licemjerne su i osude zločina sudionika u etničkom čišćenju", što se ponajprije odnosi na Srpsku radikalnu stranku, čelnike Miloševićeva režima i tadašnje čelnike krajiških Srba, koji su, odbivši međunarodni plan Z-4, otvorili vrata "Bljesku" i "Oluji", dodaje se u priopćenju.

Priopćenjem se oglasila i nevladina udruga "Žene u crnom", koja ocjenjuje da je "Oluja" provedena s očitim ciljem da se "etnički očiste zone na kojima je uspostavljena samoproklamirana RSK, i sama zasnovana na ideji etnički očišćenog prostora".

"Za zločine počinjene tijekom 'Oluje' i neposredno nakon nje, a u kojima je ubijeno više od 800 civila i protjerano više od 200.000 ljudi, nisu odgovorni samo neposredni počinitelji, nego i tadašnji vojno-politički vrh Hrvatske, koji nije skrivao svoje namjere da po svaku cijenu etnički očisti taj prostor", ističe se u priopćenju.

"Osuđujući sve te zločine i prisjećajući se s pijetetom nevinih žrtava, ne možemo a da ne spomenemo režim Slobodana Miloševića i njegove krajiške satelite, ali i srpsku intelektualnu elitu, koja nipošto ne može izbjeći svoj dio odgovornosti za tragediju stanovništva Krajine", poručile su "Žene u crnom".

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocjenjuje u priopćenju da je "'Oluja' najjasniji krvavi dokaz" dokle vode pogodbe nacionalističkih oligarhija na Balkanu.

"Stotine tisuća prognanih ljudi bili su samo moneta za potkusurivanje u dogovorima Milošević-Tuđman i potpuno je jasno da oni i ne mogu drukčije tumačiti svoju sudbinu, nego kao izdaju od Srbije", navodi se u priopćenju te dodaje da je "Hrvatska ostala bez stotina tisuća svojih građana, a Srbija je dobila stotine tisuća unesrećenih ljudi".

"'Oluja' je pokazala da svi gube kad nacionalističke ideologije caruju na Balkanu", ističe Čanak u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙