FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hebrang sakupio potpise za uvrštavanje deklaracije o Oluji u saborsku proceduru

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - HDZ-ovac Andrije Hebrang sakupio jedo danas 60 potpisa saborskih zastupnika potrebnih za uvrštavanjePrijedloga deklaracije o vojno-redarstvenoj akciji Oluja u saborskuproceduru.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - HDZ-ovac Andrije Hebrang sakupio je do danas 60 potpisa saborskih zastupnika potrebnih za uvrštavanje Prijedloga deklaracije o vojno-redarstvenoj akciji Oluja u saborsku proceduru.

Donošenje takve deklaracije, uz Hebranga, inicirao je i nezavisni zastupnik Slaven Letica, no u pregovorima oko teksta odustalo se od prvotne ideje da se Oluju proglasi međunarodnom savezničkom antiterorističkom akcijom.

U nacrtu Deklaracije, koji su Hebrang i Letica početkom tjedna ponudili klubovima stajalo je, naime, da je saveznički karakter Oluja formalno dobila potpisivanjem Splitskog sporazuma (Tuđman- Izetbegović 22. srpnja 1995.), a da je faktički to bila i prije. "U obavještajnoj, strategijskoj, operativnoj i diplomatskoj pripremi i realizaciji Oluje sudjelovali predstavnici mnogih zemalja, a hrvatski narod posebnu zahvalnost duguje administraciji i vodstvu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i snagama NATO-a, koje su imale odlučujuću ulogu u konačnom slamanju velikosrpske agresije", stajalo je u toj verziji Prijedloga deklaracije.

Činjenica da je takva rekonstrukcija Oluje iznesena javno, naljutila je HDZ-ovca Krešimira Ćosića, koji je u pripremi operacije sudjelovao kao pomoćnik tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

"Operacija Oluja je jedino i isključivo operacija Hrvatske vojske, koja ju je planirala i provela", kazao je Ćosić Hini, ocjenjujući da proglašavanje SAD-a sudionikom Oluje iskrivljuje istinu o sigurnosnim i političkim okolnostima onog vremena.

"Ljudi koji o tome ništa ne znaju, grade novu teoriju radi vlastite promidžbe", kazao je Ćosić, potaknut novinskim napisima o Hebrangovoj i Letičinoj inicijativi.

U najnovijem tekstu Prijedloga deklaracije, koji se danas mogao dobiti u Saboru, ne govori se o savezničkoj operaciji.

Letica objašnjava da se od toga odustalo na zahtjev HDZ-a, te da je zadovoljan usuglašenim tekstom, iako osobno smatra da je "Sabor trebao pristojno zahvaliti Clintonu za zaustavljanje rata na području Hrvatske i BH".

Letica inzistira i da "za znanstvenika nema spora da postoje okolinski dokazi o uključenosti NATO-a i drugih u planiranje i provedbu te akcije".

Upozoren da su predlagatelji Deklaracije odustali od konstrukcija koje mu smetaju, Ćosić je kratko komentirao da "inicijativa koja je počela tako neozbiljno ne može donijeti ništa dobra".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙