FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umirovljeni generali i časnici nisu nazočili središnjoj proslavi jubileja Oluje

KNIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Središnjoj svečanosti proslave Danapobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice Oluje na kninskomgradskom stadionu, premda su bili u Kninu, nisu nazočili umirovljenigenerali i časnici okupljeni u udruzi "Viribus unitis".
KNIN, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Središnjoj svečanosti proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice Oluje na kninskom gradskom stadionu, premda su bili u Kninu, nisu nazočili umirovljeni generali i časnici okupljeni u udruzi "Viribus unitis".

Ljubo Ćesić Rojs, Markica Rebić, Davor Domazet Lošo, Marinko Krešić i Miroslav Tuđman, u pratnji 200-injak istomišljenika, većinom pripadnika braniteljskih udruga koji su sudjelovali u oslobađanju Knina, 10. obljetnicu Oluje obilježili su okupljanjem ispred crkve Svetoga Ante, nakon čega su na kninskoj tvrđavi odali počast državnoj zastavi i položili vijenac u spomen na sve poginule suborce.

Nazočili su, međutim, misi za Domovinu koju je u crkvi Svetoga Ante, a kojoj su prisustvovali i državni čelnici, predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Pripadnici Udruge izjavili su kako ne žele sudjelovati u proslavi s državnim vrhom "zbog licemjerja koje pokazuju kada slave i veličaju Oluju koju zapravo svojim postupcima omalovažavaju."

Reakcija predsjednika Mesića i premijera Sanadera na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji izjednačava Oluju sa Srebrenicom, drže primjerom toga licemjerja.

Umjesto mlake izjave za medije, trebali su povući hrvatskog veleposlanika iz Beograda i uputiti oštru diplomatsku notu, rekli su.

"Kakva je to osloboditeljska proslava bez generala Ante Gotovine, dok ono za što je on zaslužan slave izdajice koje su bile protiv stvaranja Hrvatske", zapitao je Ljubo Ćesić Rojs i dodao: "Njima će suditi narod". "Svoju" će proslavu završiti u Čavoglavama koncertom Marka Perkovića Thompsona.

Sbijanski pdsjednik Boris Tadić je od čelnika Hrvatske i drugih zemalja zatražio da na godišnjicu hrvatske akcije Oluje, osude zločine nad Srbima koji su se dogodili u Hrvatskoj 1995. na isti način kao što je on osudio zločine u Srebrenici. Sanader i Mesić su u svojim izjavama odbacili bilo kakvu usporedbu planiranog i sustavnig zločina u Srebrenici, na Ovčari ili primjerice Škabrnji, s ekscesima nakon Oluje, koji se procesuiraju, te ocijenili da je Tadićeva izjava motivirana unutarnje a ne vansjkopolitičkim razlozima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙