FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povodom "Oluje" beogradski list kritično i o odgovornosti Srbije

BEOGRAD,5. kolovoza(Hina) - Je li nabolji način za pomoć, za budućnost,za pravdu i drukčiji život svih Srba u Srbiji i izvan nje da se govorisamo, prije svega i iznad svega o - prošlosti, što manje-više, uokviru službenog "jubileja" čine mnogi nekadašnji krajinski uglednicikoji i dalje njeguju svoj utjecaj u Srbiji, ne preispitujući baš ništaod vlastite odgovornosti, sve svodeći na zaključak da se u Zagrebu, uHrvatskoj, slavi srpska nesreća, pita u redakcijskom komentarubeogradski dnevnik "Danas" od petka.
BEOGRAD,5. kolovoza(Hina) - Je li nabolji način za pomoć, za budućnost, za pravdu i drukčiji život svih Srba u Srbiji i izvan nje da se govori samo, prije svega i iznad svega o - prošlosti, što manje-više, u okviru službenog "jubileja" čine mnogi nekadašnji krajinski uglednici koji i dalje njeguju svoj utjecaj u Srbiji, ne preispitujući baš ništa od vlastite odgovornosti, sve svodeći na zaključak da se u Zagrebu, u Hrvatskoj, slavi srpska nesreća, pita u redakcijskom komentaru beogradski dnevnik "Danas" od petka.

"Tko je uopće danas realan mogao tražiti da službeni Zagreb sudjeluje u obilježavanju srpske, krajinske, tragedije i da se odrekne u potpunosti 'pobjede u Oluji'? Tko je mogao očekivati da Zagreb prizna da je bila riječ o etničkom čišćenju (na način: nisu ih baš ubijali, već su ih istjerivali!) i da traži takvo priznanje od predsjednika Hrvatske, taj je zapostavio staru mudrost da je politika vještina mogućeg. Umjesto toga, ne bi li plodniji bili zahtjevi za izmjenu hrvatskih zakona, djelomično ili u potpunosti, kako bi olakšali povratak ne samo protjeranih Srba iz Krajine, već i povratak imovine onima koji žele ovdje ostati. U obliku poštene i pravične naknade - kao što Hrvatska nešto slično traži od Srbije, ali preko sudova i ratne odštete podižući to na međunarodnu razinu", piše dnevnik.

Na taj način - "mada posredno" - došlo bi se i do priznanja da nije riječ samo o pojedinačnim ekscesima", dodaje list.

"Ako je to za desetogodišnjicu izostalo, možda može pomoći, kad je već riječ o prošlosti, osvjetljavanje i uloge tadašnjih beogradskih dužnosnika. Da se prizna njihov doprinos egzodusu i iznevjeravanju svega obećanog. Da se i to gurne pod nos suprotnoj strani da bi se osvijestila da nema posla s istim ljudima i istim režimom?", piše "Danas" u redakcijskom komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙