FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu rekordnih razina zbog bojazni u vezi s opskrbom

LONDON, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile suse u srijedu rekordnim razinama, premašivši 62 dolara po bareluuslijed niza problema u rafinerijama i očekivanja da će tjednoizvješće američke vlade ponovno pokazati pad zaliha sirove nafte.
LONDON, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u srijedu rekordnim razinama, premašivši 62 dolara po barelu uslijed niza problema u rafinerijama i očekivanja da će tjedno izvješće američke vlade ponovno pokazati pad zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 28 centi na 62,17 dolara, nadomak rekordnih 62,30 dolara, zabilježenih početkom tjedna. Na londonskom je tržištu barel poskupio 30 centi na 60,92 dolara, također se približivši rekordnih 60,98 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade peti tjedan zaredom pokazati pad zaliha sirove nafte za umjerenih 1,6 milijuna barela a predviđa se i pad zaliha benzina, za 900 tisuća barela, zbog vrhunca ljetne potražnje. Zalihe destilata trebale bi porasti 1,9 milijuna barela.

"Očekujemo da će vladino izvješće osigurati novi razlog za kupovinu. Naftno tržište nesumnjivo doživljava uzlet cijena", konstatirali su u svom izvješću analitičari REFCO-a.

Nastavljen je i niz problema u rafinerijama u Meksičkom zaljevu a najnoviji je primjer zatvaranje postrojenja za obradu sirove nafte Motiva Enterprisesa LLC, joint venturea Royal Dutch Shella i Saudi Aramcoa., radi popravka.

Exxon Mobil je tokom vikenda zatvorio rafineriju u američkom Jolietu, a BP svoje divovsko postrojenje u Texas Cityju.

Predviđa se i da će u sezoni uragana u 2005. regiju pogoditi čak 21 "oluja s imenom" i 11 uragana, čime bi bio dosegnut rekord iz 1993., objavili su meteorolozi američke vlade.

"Čini se da je prisutna određena zabrinutost zbog neuobičajeno aktivne sezone uragana u SAD-u u okviru koje je u lipnju i srpnju zabilježeno već sedam oluja", konstatirao je David Thurtell iz Ciommonwealth Bank of Australia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙