FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od usporavanja potražnje zadržao cijene nafte iznad 58 dolara po barelu

LONDON, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u ponedjeljak na razini iznad 58 dolara po barelu uslijedstrahovanja da bi visoke cijene i terorizam mogli usporiti rastpotražnje.
LONDON, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na razini iznad 58 dolara po barelu uslijed strahovanja da bi visoke cijene i terorizam mogli usporiti rast potražnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 36 centi na 58,29 dolara nakon što je u petak poslijepodne poskupio čak 1,52 dolara, dosegnuvši 58,65 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 32 centa na 57,26 dolara.

"Rast cijena od petka bio je previše snažan pa sada svjedočimo korekciji cijena", konstatirala je Deborah White iz pariškog SG Securities.

Cijene su krajem prošlog tjedna naglo porasle zbog strahovanja da bi nova tropska oluja Gert mogla poremetiti opskrbu u Meksičkom zaljevu ali ona nije izazvala veću štetu na postrojenjima u toj regiji, prisilivši Meksiko tek na kratkotrajno zatvaranje jednog od najvećih naftnih terminala.

Istodobno je u lipnju prvi puta u protekla četiri mjeseca zabilježen pad uvoza nafte u Kinu zbog visokih cijena. Tako je uvoz nafte u Kinu pao u lipnju za 0,1 posto u odnosu na godinu dana ranije, objavila je u ponedjeljak kineska carinska uprava. Usporedbe radi, uvoz je u ožujku i travnju porastao po 23 posto a u svibnju za 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prošlotjedni novi pokušaj podmetanja bombi u Londonu i teroristički napad u Egiptu mogli bi pak odvratiti potrošače od putovanja, upozorio je Rob Laughlin iz londonskog Man Financiala.

"Potražnja pokazuje prve znakove usporavanja zbog visokih cijena. Smatra se da bi mogla još više usporiti, dijelom zbog terorizma. Zato je tržište nervozno", dodaje Laughlin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙