FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha destilata u SAD-u potaknuo pad cijena nafte

LONDON, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su učetvrtak ispod 58 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješćeameričke vlade pokazalo rast zaliha destilata a stišala su se istrahovanja da bi uragani mogli oštetiti naftnu infrastrukturu.
LONDON, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak ispod 58 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zaliha destilata a stišala su se i strahovanja da bi uragani mogli oštetiti naftnu infrastrukturu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 75 centi na 57,27 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 79 centi na 55,86 dolara.

Cijene su u srijedu poslijepodne dosegnule najnižu razinu u protekla tri tjedna od 56,10 dolara po barelu nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo pad zaliha sirove nafte za 900 tisuća barela, čime se njihova razina zadržala u gornjoj polovini prosječnih vrijednosti za ovo doba godine. Zalihe destilata zabilježile su pak rast deveti tjedan zaredom, i to za 2,3 milijuna barela.

"Kratkoročni trend na tržištu ukazuje na pad cijena. Proteklih su mjeseci destilati podržavali visoku razinu cijena ali zalihe su u međuvremenu solidno nagomilane", objasnio je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Pad cijena potaknule su i naznake o mogućem usporavanju rasta potražnje. Tako su Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizile svoje procjene o rastu potražnje za naftom u 2005., navodeći kao razlog slabiji od očekivanog rast potražnje u Kini.

Ni uragani nisu dosad nanijeli značajniju štetu naftnim postrojenjima u Meksičkom zaljevu. Samo je Meksiko bio prisiljen privremeno prekinuti proizvodnju od gotovo tri milijuna barela nafte dnevno i obustaviti izvoz ali je već počeo postupno pokretati postrojenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙