FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stišana strahovanja od uragana spustila cijene nafte blizu 58 dolara po barelu

LONDON, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak za dva posto blizu 58 dolara po barelu nakon što su sestišala strahovanja od oštećenja na američkim naftnim i plinskimpostrojenjima koja bi mogao prouzročiti uragan Dennis.
LONDON, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak za dva posto blizu 58 dolara po barelu nakon što su se stišala strahovanja od oštećenja na američkim naftnim i plinskim postrojenjima koja bi mogao prouzročiti uragan Dennis.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 1,33 dolara na 58,28 dolara, nadovezavši se na pad cijene od petka za 1,10 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 83 centa na 57,37 dolara.

"Ljudi su vidjeli da uragan možda neće nanijeti tako veliku štetu kao što je bio slučaj s uraganom Ivanom. Zato kreću u dobitonosne prodaje ali stvarni razmjeri štete još nisu poznati", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.-a.

Uragan Dennis zahvatio je tijekom nedjelje obalu Meksičkog zaljeva, nakon čega su kompanije počele pojačavati proizvodnju nafte, preventivno smanjenu na 42 posto, i onu plina, smanjenu na 27 posto.

Trgovci su napomenuli da su spekulanti na njujorškoj burzi krenuli u dobitonosne prodaje, što rezultira smanjenjem cijena.

Isti je efekt postigao i nastavljeni trend usporavanja rasta potražnje za naftom u Kini. Tako je uvoz u Kinu blago smanjen u lipnju na 2,7 milijuna barela dnevno u odnosu na prošlogodišnjih 2,74 milijuna barela dnevno.

Smanjena potražnja i blokada rasta maloprodajnih cijena potaknuli su pak kineske rafinerije na usporavanje tempa prerade nafte i oslanjanje na domaće zalihe umjesto na uvoz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙