FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nakon rasta blizu 59 dolara po barelu

LONDON, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u ponedjeljak nakon što su se u petak uoči produljenog vikenda iDana nezavisnosti u SAD-u približile razini od 59 dolara po barelu.
LONDON, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak nakon što su se u petak uoči produljenog vikenda i Dana nezavisnosti u SAD-u približile razini od 59 dolara po barelu.

Američko je tržište zatvoreno zbog praznika a u petak je barel u vrijeme zatvaranja burzi poskupio 2,25 dolara na 58,75 dolara. Na londonskom je tržištu barel u ponedjeljak pojeftinio četiri centa na 57,50 dolara po barelu.

Trgovci su napomenuli da su dobitonosne prodaje bile kratkog daha zbog ponovnog jačanja bojazni da rafinerije neće uspjeti nagomilati zalihe destilata uoči sezonskog vrhunca potražnje u četvrtom tromjesečju.

"Sve su bojazni u vezi sa zimom i dalje aktualne. Mislim da će cijene ponovno porasti na 60 dolara po barelu a neki od fondova možda računaju i sa 65 dolara po barelu", zaključio je Frederic Lasserre iz SG Commodities.

"Rast cijena i dalje hrane strahovi od četvrtog tromjesečja", konstatirala je i savjetodavna tvrtka PFC Energy iz Washingtona.

Takvo je raspoloženje dodatno ojačala prošlotjedna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o suspenziji razgovora o povećanju službenog plafona dnevne proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela.

Naftni je kartel ocijenio da ne može bitno utjecati na cijene nafte, naglasivši da su za aktualnu visoku razinu cijena kriva uska grla u rafinerijama a ne nestašica sirove nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙