FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nestabilne nakon detonacija u Britaniji

LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su upetak nakon dvotjednog klizanja i naizgled prekomjernih prodaja, pričemu su trgovci još uvijek nervozni zbog eksplozija u londonskomsustavu javnog prijevoza.
LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak nakon dvotjednog klizanja i naizgled prekomjernih prodaja, pri čemu su trgovci još uvijek nervozni zbog eksplozija u londonskom sustavu javnog prijevoza.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 53 centa na 57,67 dolara po barelu ali su još uvijek više od četiri dolara ispod rekordne razine od 62,10 dolara, zabilježene 7. srpnja. Na londonskom je tržištu barel poskupio 64 centa na 56,36 dolara.

Cijene su u četvrtak pale za 89 centa dok su se trgovci fokusirali na solidne zalihe u SAD-u i novi niz eksplozija u Londonu, koje su potaknule bojazni u vezi sa sigurnošću i dvojbe oko njihova mogućeg utjecaja na gospodarski rast u regiji.

"To guši turizam. Daleko manje ljudi putuje. To povećava faktor straha", konstatirao je Sam Tilley iz brokerske tvrtke Sucden UK Ltd.

Trgovci su na kratki rok pozitivno reagirali na odluku Kine o aprecijaciji valute i ukidanju višedesetljetnog režima vezivanja juana za dolar.

"Kombinacija aprecijacije juana i rast cijena trebala bi potaknuti jačanje potražnje u kineskim rafinerijama a još pozitivnije ona utječe na potražnju u svijetu ", naglasio je Tobias Merath iz Credit Suisse.

No, analitičari su upozorili da bi brzi rast uvoza trebalo odvagnuti nasuprot trajnijem utjecaju usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙