FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale u očekivanju rast zaliha u SAD-u

LONDON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorakuslijed očekivanja tržišta da će tjedno izvješće američke vladečetvrti tjedan zaredom pokazati rast zaliha destilata u SAD-u.
LONDON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak uslijed očekivanja tržišta da će tjedno izvješće američke vlade četvrti tjedan zaredom pokazati rast zaliha destilata u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 33 centa na 58,67 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 34 centa na 57,52 dolara.

Cijene su 7. srpnja dosegnule rekordnih 62,10 dolara po barelu ali su se u međuvremenu našle pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u i revizija naniže prognoza o rastu potražnje za naftom. Neki analitičari i dalje smatraju da će cijene na dulji rok rasti.

"Kratkoročni odnos ponude i potražnje još uvijek nije tako snažan ali na srednji i dulji rok čini se da bi mogao biti tijesan jer nema rezervi u sustavu", kazao je Tony Nunan iz Mitsubish Corp.

Očekuje se da će najnovije izvješće američke vlade pokazati rast zaliha destilata za 1,7 milijuna barela. Obistine li se ta očekivanja, zalihe će porasti 10. tjedan zaredom, što bi dodatno stišalo bojazni od tijesne opskrbe destilatima uoči vrhunca potražnje u četvrtom tromjesečju. Zalihe sirove nafte trebale bi pak pasti za 1,9 milijuna barela.

Razinu zaliha sirove nafte nagrizle su oluje u Meksičkom zaljevu a tržište i dalje strahuje od mogućih problema u budućnosti s obzirom na najživlji dosad zabilježeni početak sezone uragana na Atlantiku. Ipak, očekuje se da najnovija tropska oluja Franklin neće ugroziti opskrbu naftom.

Cijene je donekle poduprla vijest od utorka o eksploziji u ruskoj rafineriji nafte Novo-Ifimsk nakon pucanja naftovoda. U toj se rafineriji proizvodi 130 tisuća barela dnevno. Nije poznato je li proizvodnja zaustavljena.

Analitičari ukazuju i na mogućnost ponovnog rasta potražnje za naftom u Kini koja trenutno, po svemu sudeći, usporava. Računice pokazuju da je u lipnju potražnja za naftom u Kini porasla za samo 0,7 posto dok je uvoz sirove nafte i naftnih proizvoda smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙