FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju pada zaliha sirove nafte u SAD-u

LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su usrijedu u očekivanju tjednog izvješća američke vlade o zalihama uSAD-u koje bi po mišljenju trgovaca trebale pokazati posljedicenedavnih uragana u Meksičkom zaljevu u vidu nagriženih zaliha sirovenafte.
LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu u očekivanju tjednog izvješća američke vlade o zalihama u SAD-u koje bi po mišljenju trgovaca trebale pokazati posljedice nedavnih uragana u Meksičkom zaljevu u vidu nagriženih zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 41 cent na 57,78 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 40 centi na 57,76 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za 3,7 milijuna barela budući da je uragan Dennis odgodio uvoz i poremetio proizvodnju u Meksičkom zaljevu.

Zalihe su već smanjene za četiri posto u odnosu na najvišu razinu u proteklih šest godina, zabilježenu sredinom svibnja, budući da rafinerije rade punim kapacitetom.

Trgovce više brinu zalihe destilata, uključujući dizel i lož-ulje, koje nagriza neuobičajeno snažna potražnja. Procjenjuje se da će vladino izvješće pokazati rast zaliha destilata za 1,7 milijuna barela, što je gotovo 20 posto više u odnosu na najnižu razinu s kraja travnja.

Očekivani rast zaliha stišat će bojazni da rafinerije neće moći pokriti potražnju tijekom zime iako mnogi i dalje strahuju da se globalni lanac opskrbe ne može nositi s eventualnim neočekivanim poremećajima.

"Cijene su i dalje iznad razina koji uvjetuje ponuda i potražnja zbog premija za rizik koje sa sobom donose različite bojazni u vezi s opskrbom, geopolitičke napetosti i spekulacije o terminskim tržištima", zaključio je Georg Burg iz National Australia Bank Ltd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙