FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, no napetost oko Bliskog Istoka ne popušta

LONDON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su uutorak s rekordnih razina dosegnutih nakon smrti saudijskog kraljaFahda ali njihov snažniji pad zakočile su bojazni u vezi s dugoročnomstabilnošću Saudijske Arabije kao najvećeg svjetskog izvoznika nafte.
LONDON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak s rekordnih razina dosegnutih nakon smrti saudijskog kralja Fahda ali njihov snažniji pad zakočile su bojazni u vezi s dugoročnom stabilnošću Saudijske Arabije kao najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 43 centa na 61,14 dolara nakon što je u ponedjeljak poslijepodne poskočio za više od jednog dolara na rekordnih 62,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 54 centa na 59,90 dolara, nakon što je prethodnog dana također dosegnuo rekordnih 60,98 dolara.

Cijene derivata također su pale u očekivanju tjednog izvješća američke vlade koje bi ponovno trebalo pokazati rast zaliha destilata, uključujući dizel i lož-ulje, za 1,8 milijuna barela dok bi zalihe sirove nafte trebale pasti za jedan milijun barela.

Strahovanja od nestašice traženih derivata snažno su utjecale na najnoviji snažni rast cijena dok je cijene sirove nafte porasle zbog smrti saudijskog kralja Fahda iako je njegov nasljednik prestolonasljednik Abdulah de facto vladao zemljom još od 1995. kada je preminuli kralj pretrpio moždani udar.

Iako su saudijski dužnosnici istaknuli da smrt kralja Fahda neće rezultirati promjenom saudijske naftne politike a novi kralj Abdulah signalizirao je stabilnost i zadržavanjem postojećeg sastava vlade, prisutne su i bojazni da bi smrt kralja mogla označiti početak razdoblja neizvjesnosti i bitke za nasljedstvo budući da je novi kralj stariji od 80 godina.

"Smrt kralja Fahda bila je katalizator za neke ljude, koji su počeli pomnije proučavati kraljevsku obitelj da bi na kraju uvidjeli da novi kralj ima 83 godine", objasnio je Mark Keenan iz MPC Commodity Funda.

Bojazni u vezi s američkom političkom prema Iranu također podupiru cijene nafte na dulji rok nakon što je Teheran, prkoseći upozorenjima Europske unije, objavio da je započeo pripreme za nastavak rada nuklearnog postrojenja koje bi po strahovanju Zapada moglo pripomoći gradnji nuklearne bombe.

No, analitičari su napomenuli da se tržište tek treba stvarno fokusirati na taj problem.

"Ljudi shvaćaju da će ta priča potrajati još mjesecima", zaključio je Michal Wittner iz Calyona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙