FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požari u rafinerijama podigli cijene nafte iznad 60 dolara po barelu

LONDON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su upetak na najvišu razinu u protekla dva tjedna, prekoračivši 60 dolarapo barelu nakon što su požari u rafinerijama u SAD-u ponovno potpirilistrahovanja od tijesne ponude.
LONDON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na najvišu razinu u protekla dva tjedna, prekoračivši 60 dolara po barelu nakon što su požari u rafinerijama u SAD-u ponovno potpirili strahovanja od tijesne ponude.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 30 centi na 60,24 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 29 centi na 59,05 dolara.

Požar u rafineriji u Texas Cityju prisilio je BP na zatvaranje postrojenja za desumporizaciju ali nije omeo proizvodnju u ostalim rafinerijama. U eksploziji u BP-ovoj rafineriji u Texasu prije četiri mjeseca stradalo je 15 radnika.

Poremećaj proizvodnje u toj trećoj po veličini rafineriji u SAD-u podudario se s požarom u rafineriji u Louisiani, koja proizvodi 110 tisuća barela nafte dnevno. Ti su požari ponovno potpirili zabrinutosti oko tijesnih rafinerijskih kapaciteta i osjetljivosti tržišta na bilo kakve poremećaje u opskrbi.

"Ljude prati strah od poremećaja u opskrbi benzinom", konstatirao je Tetsu Emori iz Mitsui Bussan Futuresa.

Prošlotjedni pad zaliha benzina u SAD-u premašio je očekivanja, što je potaklo dvojbe u sposobnost rafinerija da pokriju vrhunac ljetne potražnje i istodobno nagomilaju zalihe lož-ulja kako bi mogle pokriti vrhunac zimske potražnje.

Trgovci su primijetili da nagli rast cijena nafte počinje utjecati na smanjenje potražnje u Aziji, prisiljavajući rafinerije da smanje operacije a ekonomiste da revidiraju naniže prognoze o rastu potražnje. "Pošteno rečeno, jako je teško kupovati naftu kada je cijena iznad 60 dolara po barelu. U aktualnom bi ciklusu cijene roba trebale padati ali fondovi i dalje traže priliku za kupovinu", dodao je Emori.

Analitičari su ustvrdili da su visoke cijene nafte i usporavanje izvoza već naškodili gospodarskom rastu u cijeloj Aziji, uz izuzetak Indije i Kine koje bilježe rast veći od očekivanog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙