FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 59 dolara po barelu uoči novog uragana u SAD-u

LONDON, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su uutorak 59 dolara po barelu kada je olakšanje zbog činjenice da uraganDennis nije prouzročio veći poremećaj u naftnoj infrastrukturiuzmaknulo pred novim bojaznima zbog formiranja nove oluje naAtlantiku.
LONDON, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u utorak 59 dolara po barelu kada je olakšanje zbog činjenice da uragan Dennis nije prouzročio veći poremećaj u naftnoj infrastrukturi uzmaknulo pred novim bojaznima zbog formiranja nove oluje na Atlantiku.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 31 cent na 59,23 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 24 centa na 57,68 dolara.

"Nije bilo velike štete nakon uragana Dennisa ali ljudi već očekuju novu oluju. Prilično su nervozni i kreću u kratkoročno pokrivanje pozicija", kazao je Tetsu Emori iz Mitsui Bussan Futuresa.

Državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju objavio je da se u ponedjeljak poslijepodne na Atlantiku formirala tropska oluja Emily, koja je zasad još daleko na oceanu i tek bi za nekoliko dana mogla zaprijetiti nastanjenim područjima.

Zbog uragana Dennisa proizvodnja nafte smanjena je za četiri milijuna barela, konstatirala je Američka služba za upravljanje mineralnim resursima.

Procjenjuje se da će najnovije tjedno izvješće američke vlade zbog navedenog smanjenja proizvodnje pokazati pad zaliha sirove nafte za 3,2 milijuna barela dok bi zalihe destilata trebale porasti za 2,2 milijuna barela.

Iz Kine istodobno i dalje stižu naznake o usporavanju potražnje za naftom koje upućuju na pad cijena. Tako je u utorak Institut za makroekonomiju kineske državne komisije za razvoj i reforme prognozirao da će rast kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju usporiti na 8,6 posto a u četvrtom na 8,2 posto. Ocjenjuje se da će stopa rasta u cijeloj godini dosegnuti 8,8 posto, što je osjetno niže od 9,5 posto u 2004. i 2003., izvijestio je China Securities Journal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙