FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od tropske oluje Emily podigao cijene nafte

LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su usrijedu zbog bojazni da bi nova velika tropska oluja nazvana Emilymogla omesti opskrbu s američkih naftnih postrojenja u Meksičkomzaljevu.
LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu zbog bojazni da bi nova velika tropska oluja nazvana Emily mogla omesti opskrbu s američkih naftnih postrojenja u Meksičkom zaljevu.

Barel sirove nafte poskupio je 13 centi na 60,75 dolara nakon što je dosegnuo čak 61,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 23 centa na 59,05 dolara.

"Oluje su se formirale vrlo rano, na početku sezone uragana, pa su porasli izgledi za reprizu prošlogodišnjeg velikog poremećaja u proizvodnji u SAD-u", objasnio je David Thurtell u izvješću Commonwealth Bank of Australia.

Rast cijena usporen je u odnosu na početak dana zbog naniže revidiranih procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o rastu potražnje za naftom u svijetu u 2005. na 1,9 posto, što je 200 tisuća barela manje nego što se prvobitno prognoziralo.

Razlog revizije jest usporavanje rasta potražnje za naftom u Kini, konstatirala je IEA, revidirajući naniže procjenu o rastu potražnje za naftom u Kini za 100 tisuća barela dnevno. Revidirana procjena stope rasta potražnje u Kini tako iznosi 5,5 posto.

Usprkos rastu zaliha sirove nafte u svijetu, poduprta je razina cijena od 60 dolara po barelu zbog bojazni da kapaciteti za proizvodnju i preradu nafte neće biti dovoljni da se pokrije vrhunac potražnje u četvrtom tromjesečju, posebno u slučaju poremećaja u opskrbi.

"Aktualne cijene upućuju na zaključak da strategija amortiziranja nižih rezervnih kapaciteta zalihama još nije polučila željene rezultate", konstatirala je IEA u mjesečnom izvješću.

Agencija je konstatirala i da bi ponuda OPEC-a trebala biti dovoljna da pokrije potražnju u četvrtom tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙