FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ponovno prekoračile 61 dolar po barelu

LONDON, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su upetak porasle blizu rekordne razine, prekoračivši 61 dolar po barelunakon što su svjetska financijska tržišta umanjila posljediceeksplozija bombi u londonskom sustavu javnog prijevoza po globalnirast.
LONDON, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u petak porasle blizu rekordne razine, prekoračivši 61 dolar po barelu nakon što su svjetska financijska tržišta umanjila posljedice eksplozija bombi u londonskom sustavu javnog prijevoza po globalni rast.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 87 centi na 61,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 93 centa na 60,21 dolar.

Svi pokazatelji upućuju na zaključak da je malo vjerojatno da će napadi na londonski sustav javnog prijevoza, koje je Britanija pripisala terorističkoj mreži al-Qa'ida, znatno utjecati na svjetsko gospodarstvo kao što je bio slučaj nakon napada na SAD u 2001.

"Nije vjerojatno da će podmetanje bombi u Londonu prouzročiti sličan duboki poremećaj u ponudi nafte. Bombe su eksplodirale u uvjetima snažnog gospodarstva u Velikoj Britaniji i svijetu", kazao je Antoine Halff, ravnatelj Eurasia Groupova Global Energy.

Iako su visoke cijene nafte pridonijele usporavanju gospodarskog rasta u odnosu na prošlogodišnjih neuobičajeno snažnih 5,1 posto, zasad nema naznaka o značajnijem usporavanju, konstatirali su ekonomisti.

Stručnjaci su procijenili da bi stopa rasta svjetskog gospodarstva u 2005. mogla dosegnuti četiri posto, što je nešto viša procjena u odnosu na prognozu iz siječnja.

"Rast usporava u usporedbi s prošlom godinom koja je bila izuzetno snažna ali usporavanje ima karakteristike mekog prizemljenja", kazao je Jose Alzola iz londonskog Citigroupa.

Ostanu li cijene nafte oko razine od 60 dolara po barelu, to bi moglo smanjiti prognoze o rastu svjetskog gospodarstva za cijelu godinu za oko 0,1 do 0,2 postotnog boda.

Trgovci naftom usredotočeni su trenutno na moguće poremećaje u proizvodnji i preradi nafte zbog približavanja uragana Dennis, koji bi trebao dosegnuti južnu obalu SAD-a u nedjelju.

U međuvremenu je tjedno izvješće američke vlade pokazalo oštar pad zaliha sirove nafte za 3,6 milijuna barela dok su zalihe destilata porasle iznad očekivanja za četiri milijuna barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙