FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žetva pšenice mogla bi završiti ovaj tjedan

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Ukoliko vremenske prilike buduzadovoljavajuće žetva pšenice u većini hrvatskih županija trebala bibiti gotova tijekom ovoga tjedna, podaci su dobiveni iz županijskihureda za poljoprivredu.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Ukoliko vremenske prilike budu zadovoljavajuće žetva pšenice u većini hrvatskih županija trebala bi biti gotova tijekom ovoga tjedna, podaci su dobiveni iz županijskih ureda za poljoprivredu.

Voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK - Županijske komore Osijek Ernest Nad kazao je kako bi na području Osječko-baranjske županije, ukoliko s vremenom sve bude u redu, žetva trebala biti završena do kraja tjedna.

Dodao je kako su prinosi manji od planiranih i to za nekih 30-tak posto. Na seljačkim obiteljskim gospodarstvima prinosi se kreću oko 4 tone po hektaru, dok su kod tvrtki oko 5 tona po hektaru.

Nad napominje kako se žetva odužila zbog nestabilnih vremenskih prilika, odnosno velikih količina oborina te kako na području Županije još uvijek ima površina u koje mehanizacija zbog vode ne može ući.

Što se žetva više odužuje stanje je teže, kazao je Nad, podsjetivši kako je ta županija prošloga tjedna proglasila stanje elementarne nepogode i to za usjeve pšenice, zobi, ječma stočnog i pivarskog, uljane repice, stočnog graška i lucerne.

Na području Osječko-baranjske županije zasijano je oko 41.250 hektara pšenice, što je znatno smanjenje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo zasijano 56.365 hektara.

Žetva je pri kraju i na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je pšenicom zasijano oko 24 tisuće hektara.

I u Virovitičko-podravskoj županiji očekuju da će žetva biti završena tijekom ovoga tjedna, a kako su istaknuli u toj županiji, kišno razdoblje koje je otežalo tijek žetve, odrazit će se na kvalitetu pšenice. Prinosi su mali, odnosno nekih tri tone po hektaru, vlaga je oko 13 - 15 posto, a primjese oko 5 posto.

U Virovitičko-podravskoj županiji su istaknuli kako je ovo izuzetno loša godina za pšenicu koje je na području te županije zasijano nekih 14.000 hektara, za razliku od prošle godine kada je bilo zasijano oko 19.000 hektara.

Na području Koprivničko-križevačke županije procjenjuje se da će biti proizvedeno oko 35.000 tona pšenice, kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu djelatnost Marijan Štimac. Dodao je kako se na području te županije pšenice svake godine sije sve manje te kako je potražnja veća od ponude.

Žetva ni u toj županiji još uvijek nije gotova, zbog vremenskih prilika pšenica je lošije kvalitete, odnosno vlažna, no sve proizvedene količine pšenice bit će prodane budući je na području te županije jaka mlinsko-pekarska industrija.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, sa oko 120.000 hektara zasijanih pšenicom u Hrvatskoj, očekuje se ukupan urod od oko 500.000 tona.

To je, kako su ponovili u Ministarstvu, oko 25 posto manje nego lani, no naglašavaju kako je taj urod otprilike na razini domaćih potreba.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙