FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radni sastanak Grabar-Kitarović i Rupela u Sloveniji

ZAGREB, 23. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski ministarvanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i Dimitrij Rupel razgovaralisu u subotu na radnom sastanku u Otočcu na Krki o provedbi Zajedničkeizjave dviju vlada o izbjegavanju incidenata, provedbi Sporazuma opograničnom prometu i suradnji (SOPS), projektima povezivanja na Murite uključivanju Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskihposlova i europskih integracija.
ZAGREB, 23. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski ministar vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i Dimitrij Rupel razgovarali su u subotu na radnom sastanku u Otočcu na Krki o provedbi Zajedničke izjave dviju vlada o izbjegavanju incidenata, provedbi Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS), projektima povezivanja na Muri te uključivanju Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Uz ministricu Grabar-Kitarović i ministra Rupela sastanku su prisustvovali i državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Božo Cerar koji su zaduženi za provedbu Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata potpisane na Brijunima 10. lipnja 2005.

Nakon susreta nije bilo izjava za novinare, a prema priopćenju, ministri vanjskih poslova potvrdili su političku volju dviju država za razvojem dobrosusjedskih odnosa i djelovanjem u javnosti radi izbjegavanja incidenata omogućavanjem mirnog, stabilnog i nesmetanog obavljanja gospodarskih djelatnosti u pograničnom području čime bi se olakšao život stanovnika uz granicu. Naglasili su da će države moguće incidente i nadalje rješavati u zajedničkom dogovoru te usklađivati aktivnosti kako do incidentnih situacija ne bi dolazilo, pri tome su upozorili na odgovornost nadležnih tijela lokalne uprave i samouprave pri provedbi Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata.

Ministri su se suglasili da ja poštivanje Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) u cjelini jedno od glavnih sadržaja Izjave, zauzeli su se za dosljedno provođenje Sporazuma, što će pripomoći jačanju međusobnog povjerenje i suradnje. Hrvatske strana je slovensku obavijestila da će tijekom sljedećeg tjedna dostaviti svoje komentare na neformalni prijedlog Pravila Europske komisije za provedbu ribolova po SOPS-u. Obje strane razmišljaju i o mogućnosti oblikovanja zajedničke ribolovne inspekcije.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su i o projektima povezivanja na rijeci Muri, u skladu s inicijativom dvaju premijera, te su pozdravili dosadašnji rad i razgovore ministara prometa. Zauzeli su se za nastavak razgovora resornih ministra s ciljem postizanja optimalnog rješenja a u europskom duhu, vodeći se pri tom potrebama lokalnog stanovništva.

Na susretu je dogovoreno da se obnovljena slovenska skela Hotiza, ukoliko zadovoljava sve tehničke uvjete i ukoliko je jasna pravna situacija, vrati u uporabu na rijeku Muru, do dovršetka gradnje mosta.

Ministri su se zauzeli za ubrzavanje postupka ratifikacije, na slovenskoj strani, Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je potpisan na Brijunima, 10. lipnja 2005. godine.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Rupel predstavio je hrvatskoj strani slovenske napore da se pitanje proširenja Europske unije drži visoko na dnevnom redu EU-a. Slovenija želi da Republika Hrvatska što prije počne pristupne pregovore s Europskom unijom, iako je za to potreban konsenzus svih država članica Europske unije, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙