FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek glavni govornik na proslavi dana državnosti

LJUBLJANA,25. lipnja(Hina) - Proglašenjem svoje države ispunili smostoljetni san slovenskih domoljuba i iskoristili povijesnu priliku uvrijeme kad se mijenjala politička slika Europe", rekao je slovenskipredsjednik Janez Drnovšek, govoreći u petak na večer u Ljubljani nasredišnjoj proslavi dana državnosti.
LJUBLJANA,25. lipnja(Hina) - Proglašenjem svoje države ispunili smo stoljetni san slovenskih domoljuba i iskoristili povijesnu priliku u vrijeme kad se mijenjala politička slika Europe", rekao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek, govoreći u petak na večer u Ljubljani na središnjoj proslavi dana državnosti.

Slovenija u subotu slavi 14 godina od proglašenja nezavisnosti od bivše Jugoslavije do čega je došlo u parlamentu 25. lipnja 1991. godine. Slovenski premijer Janez Janša, u ono vrijeme ministar obrane, rekao je za slovensku televiziju na svečanosti da je tadašnja slovenska vlada bila spremna i na duži otpor bivšoj JNA, pa i na rad u uvjetima okupacije. No, iznio je Janša, pripreme za samostalnost bile su dobro izvedene, a jugoslavenska armija na slovenskom se teritoriju ubrzo raspala, pa su slovenske snage izvele samo treću od predviđenih pet faza otpora.

Drnovšek je u svečanom govoru pred okupljenim uglednicima iz političkog, gospodarskog i akademskog života rekao da su Slovenci u proteklih 14 godina opravdali nastanak države i da se često može čuti kako je Slovenija izvela najbolju ekonomsku i društvenu tranziciju.

"Slovenija mora ostati socijalna i solidarna država jer za život u njegovoj punini nije dovoljan materijalni uspjeh, ako pored nas žive siromašni", rekao je Drnovšek

Manja skupina predstavnika nevladinih udruga izvela je pred početak svečanosti mirni protest protiv "govora mržnje" u političkom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙