FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Slovenija je 25.6.1991. imala jurisdikciju nad cijelim Piranskim zaljevom

LJUBLJANA,15. srpnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel u petak je u javnom pismu objavljenom na internetstranicama svog ministarstva dao interpretaciju brijunske izjavehrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata u kojoj se, međuostalim, iznosi da je Slovenija u vrijeme osamostaljenja dviju država"u cjelini imala jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i teritorijalniizlaz na otvoreno more".
LJUBLJANA,15. srpnja(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u petak je u javnom pismu objavljenom na internet stranicama svog ministarstva dao interpretaciju brijunske izjave hrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata u kojoj se, među ostalim, iznosi da je Slovenija u vrijeme osamostaljenja dviju država "u cjelini imala jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i teritorijalni izlaz na otvoreno more".

Isto stajalište u petak je u priopćenju za javnost iznijela Slovenska pučka stranka (SLS) čiji su članovi prošle jeseni bili vinovnici graničnog incidenta na prijelazu Plovanija, a poznata je po svojim "tvrđim" stajalištima oko granice s Hrvatskom koja zastupa kao članica koalicije desnog centra premijera Janeza Janše.

U dokumentu naslovljenom "Javno pismo o zajedničkoj izjavi Hrvatske i Slovenije o izbjegavanju incidenata" slovenski ministar vanjskih poslova među ostalim navodi da je u njoj temeljno stajalište da će Hrvatska i Slovenije do konačnog rješenja i sporazuma o granici "poštovati stanje s danom 25. lipnja 1991. godine", što je datum kad su obje države proglasile svoju samostalnost.

Rupel, međutim, navodi stajalište Ljubljane koje je i do sada bilo osnova da se svako uplovljavanje hrvatskih policijskih plovila u zaljev proglasi incidentnom situacijom.

"Na taj je dan (25.6.91) Slovenija vršila jurisdikciju nad cijelim Piranskim zaljevom i imala teritorijalni izlaz na otvoreno more", piše Rupel.

Inače, slovenski ministar vanjskih poslova u tekstu objavljenom na internet-stranicama MVP-a nedavnu brijunsku izjavu tumači kao znak "oživljavanja" međudržavnog sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), osobito u njegovom ribarskom dijelu, odnosno dijelu koji se odnosi na gospodarski ribolov.

Ribarski dio SOPS-a, navodi Rupel, određuje da u teritorijalnom moru jedne i druge ugovorne strane - u prostoru od slovenskog Ankarana do hrvatskog Vrsara - može loviti ribu pet slovenskih i pet hrvatskih koća, te po 20 manjih ribarskih brodova sa stajaćim mrežama sa svake strane. Pri tome, navodi Rupel, slovenska vlada očekuje da će se takav ribolov odvijati "u skladu s pravilima koja su predmet dogovaranja Europske komisije i Hrvatske", te da ribare u njihovoj djelatnosti "u načelu" neće kontrolirati policija jedne ili druge države.

Rupel također naglašava da brijunska izjava o izbjegavanju incidenata predviđa i posebne konzultacije u slučaju incidenata i načine da se oni spriječe.

Slovenska pučka stranka (SLS), koja je jedna od četiriju stranaka u koalicijskoj vladi Janeza Janše, u petak je u priopćenju za javnost navela da "zadnji incidenti u Piranskom zaljevu predstavljaju kršenje brijunske izjave slovenske i hrvatske vlade o izbjegavanju incidenata".

Slovenski mediji javili su naime u četvrtak popodne da je u Piranskom zaljevu "došlo do zapleta" odnosno incidenta - kad su, kako navode, hrvatski policajci izvršili kontrolu jedne austrijske jahte s turistima.

Incident se, navode slovenski mediji, dogodio "u slovenskim vodama", a o njemu su, dodaju obaviješteni ministarstvo unutarnjih i vanjskih poslova.

Kako je javila slovenska agencija STA, o tome je danas zastupnicima u parlamentu, pred odborom za kontrolu tajnih službi, govorio i ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate koji očekuje da će o toj problematici što prije razgovarati s novim hrvatskim kolegom Ivicom Kirinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙