FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Slovenija razmijenile kontingent dozvola za prijevoz tereta

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija razmijenile sukontingent od 500 dozvola za obavljanje cestovni prijevoza tereta za iiz trećih država između Republike Hrvatske i Republike Slovenije,doznaje se iz Hrvatske gospodarske komore.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija razmijenile su kontingent od 500 dozvola za obavljanje cestovni prijevoza tereta za i iz trećih država između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, doznaje se iz Hrvatske gospodarske komore.

Dozvole su razmijenjene na osnovi zaključka Mješovite hrvatsko - slovenske komisija o međunarodnom cestovnom prijevozu, a vrijede od 25. srpnja.

Dozvole za hrvatske prijevoznike vrijede samo za obavljanje prijevoza tereta između država koje nisu članice EU i Republike Slovenije, pri čemu više ne vrijede dozvole iz ranije razmijenjenog kontingenta.

Poteškoće u u cestovnom prijevozu tereta za treće države iz Slovenije odnosno Hrvatske nastale su kada je Slovenija donijela uredbu po kojoj hrvatski prijevoznici mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju dozvola Europske konferencije ministara prometa (CEMT), a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

Hrvatska je kasnije uvela isti režim, pa tako slovenski prijevoznici prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države mogu obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije. To znači da slovenski prijevoznici na temelju hrvatskih dozvola mogu obavljati prijevoz između RH i država koje nisu članice EU, dok prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU mogu obavljati samo na temelju CEMT dozvola.

Na nedavnom sastanku resornih ministara prometa Hrvatske i Slovenije Božidara Kalmete i Janeza Božiča, dogovoreno je da će dvije zemlje pokrenuti izmjene međusobnog Sporazuma o cestovnom prijevozu koje bi trebale biti gotove do kraja rujna, a prihvaćene do kraja godine. U međuvremenu, kako je dogovoreno, eventualne probleme oko dozvola rješavat će mješovita međudržavna komisija, koja pak ne smije izdati veći broj dozvola nego što ih je bilo 2004. godine.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙