FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada predlaže podjelu Slovenije na dvije regije

LJUBLJANA,23. lipnja 2005.(Hina) - Slovenska Vlada predložila je učetvrtak podjelu države na dvije regije, jednu razvijenu i jednunerazvijenu, čime želi osigurati korištenje sredstava iz kohezijskihfondova u Bruxellesu i nakon što u Europsku uniju budu primljeneRumunjska i Bugarska.
LJUBLJANA,23. lipnja 2005.(Hina) - Slovenska Vlada predložila je u četvrtak podjelu države na dvije regije, jednu razvijenu i jednu nerazvijenu, čime želi osigurati korištenje sredstava iz kohezijskih fondova u Bruxellesu i nakon što u Europsku uniju budu primljene Rumunjska i Bugarska.

Prijedlog zakona koji još treba potvrditi parlament predviđa podjelu Slovenije na sjeverozapadnu kohezijsku regiju, razvijenije područje koje pokriva središnji, zapadni i sjeverni dio zemlje s Ljubljanom, te nerazvijeniju jugoistočnu kohezijsku regiju koja bi i dalje imala pravo na kohezijska sredstva iz fondova Europske unije jer ne bi dosezala 75 posto prosječnog europskog dohotka po stanovniku.

"Ako zakonom ne izvršimo podjelu na dvije kohezijske regije, onda ne možemo niti u pregovore s Bruxellesom", izjavio je u četvrtak premijer Janez Janša.

Europska uredba propisuje da se sredstva iz kohezijskih fondova mogu koristiti tek tri godine nakon uspostave regija pa je Janša nagovijestio da će Slovenija u tom smislu od Bruxellesa tražiti izuzeće od pravila.

Nedoumice oko korištenja sredstava za kohezijsku i regionalnu politiku u Sloveniji su pojačane nedavnim neuspjehom europskih lidera da se dogovore o europskom proračunu i njegovoj strukturi od 2007. do 2013. godine. Postoji strah da će Slovenija postati "neto-platiša" u europske fondove, odnosno da će u njih više izdvajati nego li će iz njih dobivati. Po novim podacima, zbog velikog proširenja Unije, Slovenija može lako prijeći 75 posto prosječnog dohotka u EU, a može biti i znatno iznad toga kad u EU budu primljene Rumunjska i Bugarska.

Prijedlog Vlade već je naišao na rezerve sredina koje bi bile uključene u "razvijeniju" kohezijsku regiju jer smatraju da bi mogle izgubiti neke od dosadašnjih financijskih izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙