FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Gjenero: Janšina "Brijunska afera"

LJUBLJANA,28. lipnja(Hina) - Europska unija nema pravu politiku premaHrvatskoj, pa bi Slovenija kao "specijalist za Balkan" morala nacijelom tom području preuzeti inicijativu, a prema Hrvatskoj seponašati na načelima ekonomskog pragmatizma, tvrdi u "Delu" DavorGjenero koji vladi slovenskog premijera Janeza Janše preporučuje da seostavi politike koju prema Hrvatskoj njeguje Europska pučka stranka(EPP) u okviru koje djeluju Janšin SDS i Sanaderov HDZ.
LJUBLJANA,28. lipnja(Hina) - Europska unija nema pravu politiku prema Hrvatskoj, pa bi Slovenija kao "specijalist za Balkan" morala na cijelom tom području preuzeti inicijativu, a prema Hrvatskoj se ponašati na načelima ekonomskog pragmatizma, tvrdi u "Delu" Davor Gjenero koji vladi slovenskog premijera Janeza Janše preporučuje da se ostavi politike koju prema Hrvatskoj njeguje Europska pučka stranka (EPP) u okviru koje djeluju Janšin SDS i Sanaderov HDZ.

"Europska unija nema svoju politiku prema Hrvatskoj, a politika koju zastupa EPP dugoročno je pogubna za regiju i Uniju. Planeri slovenske politike morali bi biti balkanski specijalisti. Iako Janšina vlada pripada parlamentarnoj frakciji Europske pučke stranke, to još ne znači da je za Sloveniju dobro da je njena politika u suprotnosti sa slovenskim kratkoročnim, a osobito dugoročnim interesima", ocjenjuje Gjenero u utorak u svojoj analizi slovensko-hrvatskih odnosa.

Europski desni centar zainteresiran je, navodi Gjenero, za stabiliziranje sadašnje hrvatske vlade koja je, tvrdi Gjenero, posustala u reformama, a Slovenija mora biti zainteresirana za poštovanje vladavine prava u Hrvatskoj koja i "nakon Janšine brijunske afere" krši bilateralni sporazum o malograničnom prometu u Piranskom zaljevu.

"Slovenska vlada ne razumije da bi dugoročne dobrosusjedske odnose omogućila samo formula kojom bi se politički okviri definirali na načelima ekonomskog pragmatizma", navodi Gjenero, dodajući da "Slovenija vrlo brzo gubi izvoznu poziciju u Hrvatskoj", a Janša u isto vrijeme pristaje na sastanak dviju vlada čiji je cilj bio "stvaranje privida stabilnosti Sanaderove vlade".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙