FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte dodirnule 60 dolara po barelu

LONDON, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle u petak, dodirnuvši 60 dolara po barelu a njihov je motorpritom bila snažna potražnja za energentima u SAD-u.
LONDON, 24. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle u petak, dodirnuvši 60 dolara po barelu a njihov je motor pritom bila snažna potražnja za energentima u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 46 centi na 59,88 dolara, dodirnuvši nakratko i 60 dolara, što je najviša cijena u povijesti trgovanja naftom na njujorškoj burzi. Na londonskom je tržištu barel poskupio 43 centa na 58,39 dolara.

Nagli rast potrošnje u SAD-u prijeti naprezanjem opskrbe naftom i rafinerijskih kapaciteta u vrijeme zimskog vrhunca potražnje.

Potencijal za nestašicu u četvrtom tromjesečju potaknuo je hedge fondove i spekulante na procjene o rastu cijena na nove rekordne razine, objasnili su trgovci.

"Velika je ovotjedna poruka da je potražnja i dalje snažna usprkos visokim cijenama nafte", izjavio je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Analitičari ipak upozoravaju da rekordno visoke cijene još nisu ozbiljno narušile potražnju u svijetu, pa globalnim opskrbnim lancima preostaje malo rezervnih kapaciteta u slučaju neočekivanih poremećaja.

Dok podaci iz SAD-a pokazuju snažnu potražnju, drugi po veličini potrošač u svijetu Kina počeo je godinu s manjom potrošnjom nego što se očekivalo, možda i zato što rafinerije smanjuju ponudu zbog umjetno niskih maloprodajnih cijena goriva koje određuje država. Uvoz sirove nafte u Kinu bio je u svibnju 8,2 posto veći nego prije godinu dana, što je daleko manje od prošlogodišnjeg prosječnog rasta od 35 posto.

No, u izvješću na kineskoj državnoj televiziji navedeno je da bi Peking mogao donijeti odluku o početku punjenja novouspostavljenih strateških rezervi krajem godine, što bi moglo dodatno opteretiti svjetska tržišta u četvrtom tromjesečju. Pojačana potražnja kao rezultat odluke Kine o punjenju strateških rezervi mogla bi podrazumijevati pojačani kineski uvoz za dodatnih 70 do 90 tisuća barela dnevno, procijenili su analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙