FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha destilata spustio cijene nafte ispod 60 dolara po barelu

LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se učetvrtak ispod razine od 60 dolara po barelu zahvaljujući solidnomrastu zaliha destilata u SAD-u i reviziji prognoze Međunarodneagencije za energetiku (IEA) o rastu potražnje za naftom u svijetu u2005.
LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u četvrtak ispod razine od 60 dolara po barelu zahvaljujući solidnom rastu zaliha destilata u SAD-u i reviziji prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o rastu potražnje za naftom u svijetu u 2005.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 35 centi na 59,66 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 22 centa na 58,05 dolara.

Trgovci su ocijenili da raspoloženje na tržištu upućuje na kratkoročni pad cijena ali su strahovanja da bi aktivna sezona uragana mogla izazvati poremećaje u naftnoj infrastrukturi ipak ograničila dobitonosne prodaje.

U srijedu je tropska oluja Emily prerasla u uragan i prohujala kroz Karibe. "Čini se da sezona uragana započinje snažnije nego što je uobičajeno", konstatirao je Kevin Norrish iz Barclays Capitala.

"Potražnja je još uvijek snažna iako se mišljenja o tome razlikuju", dodao je.

Dobitonosne prodaje potaknula je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) revizijom naniže procjene o rastu potražnje za naftom u svijetu u ovoj godini, utemeljenom na očekivanju da će rast potražnje u SAD-u i Kini biti slabiji nego što se očekivalo.

Ta je revizija u suprotnosti s procjenom američke vlade o nastavljenoj snažnoj potražnji, usprkos visokim cijenama.

Pad cijena poduprlo je i tjedno izvješće američke vlade koje je pokazalo snažan rast zaliha destilata za 3,2 milijuna barela, pridonijevši stišavanju bojazni da se zalihe neće gomilati dovoljno brzo da pokriju vrhunac potražnje u četvrtom tromjesečju.

Zalihe sirove nafte smanjene su za 3,9 milijuna barela nakon što su oluje u Meksičkom zaljevu odgodile iskrcavanje uvezene nafte. Usprkos tome, zalihe su još uvijek osjetno iznad prosječnih vrijednosti za ovo doba godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙