FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju novih oluja na Atlantiku

LONDON, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su upetak zbog strahovanja trgovaca da bi tropska oluja Emily moglaprerasli u uragan i blokirati izvoz nafte iz Meksika i Venezuele.
LONDON, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak zbog strahovanja trgovaca da bi tropska oluja Emily mogla prerasli u uragan i blokirati izvoz nafte iz Meksika i Venezuele.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 62 centa na 58,42 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 55 centi na 57,51 dolar.

Iako uragan Dennis nije znatnije zahvatio platforme u Meksičkom zaljevu a isto bi moglo vrijediti i za nadolazeći uragan Emily, strahovanja su u petak bila fokusirana na mogućnost da oluje ograniče proizvodnju i isporuke nafte iz Meksika i Venezuele.

"Tržište i dalje prati Emily, petu oluju u sezoni uragana na Atlantiku. Ojačala je na Karibima i ispunila uvjete za uvrštavanje u četvrtu kategoriju jakih uragana i očekuje se da će do utorka zahvatiti jugozapadni dio Meksičkog zaljeva", naglasili su analitičari iz brokerske tvrtke Sucden.

Venezuealanske vlasti zatražile su od nekoliko tankera u ključnoj rafinerijskoj zoni Puerto La Cruz da ostanu u luci, što će vjerojatno odgoditi izvoz u SAD.

Daljnji rast cijena blokiralo je izvješće Međunarodne agencije za energetiku u kojem je naniže revidirana procjena o rastu potražnje za naftom u Kini. "Oluje odlaze i dolaze ali potražnja u Kini stalan je faktor na tržištu", naglasio je Dave Ernsberger iz američke konzultantske tvrtke Platts.

Glavni ekonomist Morgan Stanleya za Aziju Andy Xie naglasio je pak u izvješću da bi cijene nafte u svijetu uskoro mogle naglo pasti jer tržište po njegovoj procjeni znatno precjenjuje potražnju za naftom u Aziji, posebno u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙