FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud prepustio BiH suđenje zapovjedniku logora Omarska

DEN HAAG/ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu jeodobrio prijedlog Tužiteljstva da se suđenje bivšem zapovjednikusrpskog koncentracijskog logora Omarska Željku Mejakiću i njegovimpomoćnicima, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.
DEN HAAG/ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Haški sud (ICTY) u srijedu je odobrio prijedlog Tužiteljstva da se suđenje bivšem zapovjedniku srpskog koncentracijskog logora Omarska Željku Mejakiću i njegovim pomoćnicima, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Vijeće za ustupanje predmeta ICTY-a, pod predsjedanjem španjolskog suca Alphonsea Oriea, prihvatilo je prijedlog glavne tužiteljice Carle del Ponte da se suđenje Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, ustupi Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Vijeće je zaključilo kako "ima dovoljno dokaza da će optuženi imati pravično suđenje pred Vijećem za ratne zločine Državnog suda BiH".

Obrana četvorice optuženih protivila se prijedlogu za ustupanje predmeta BiH, a vlasti Srbije i Crne Gore tražile su u podnesku da suđenje bude ustupljeno sudu za ratne zločine u Beogradu, jer se radi o državljanima SCG.

Vijeće je odbacilo prigovore branitelja da se u BiH ne može organizirati pravično suđenje i najavilo strogi monitoring suđenja. U obrazloženju odluke, također je ocijenjeno da su argumenti Beograda ograničenog dosega jer su trojica od četvorice optuženih u trenutku izručenja bili državljani BiH, a dvojica su su i prebačeni u Haag iz BiH.

Četvorica optuženih terete se da su počinili kaznena djela koja proizlaze iz konteksta zatočavanja nesrba, prvenstveno bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, u logorima Omarska i Keraterm u BiH od svibnja do kolovoza 1992. U to je vrijeme Mejakić bio zapovjednik logora Omarska, Gruban zapovjednik smjene stražara u logoru Omarska, a Fuštar u logoru Keraterm. Knežević nije imao nikakvu službenu funkciju u logorima, ali je u njih ulazio slobodno te ubijao i zlostavljao zatočenike.

Optuženi su u pet točaka za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, za ubojstva i nehumana djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva i okrutno postupanje kao kršenje ratnog prava i običaja. Sva četvorica dobrovoljno su se predali ICTY-u, Mejakić 2003. a Fuštar, Gruban i Knežević 2002. godine.

Predmet "Mejakić i ostali", je treći koji ICTY ustupa Državnom sudu BiH u Sarajevu, gdje će se suditi i bosanskim Srbima Radovanu Stankoviću, Savi Todoviću i Mitru Raševiću.

Vijeće za ustupanje ICTY, prošloga je tjedna odbilo prijedlog da se BiH ustupi i suđenje Dragomiru Miloševiću, zapovjedniku Sarajevskog korpusa VRS optuženom za trogodišnju opsadu Sarajeva, ocjenivši da mu zbog težine zločina i ranga treba suditi u Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙