FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Miloševićev svjedok za kosovske žrtve tereti NATO

DEN HAAG/ZAGREB,6. lipnja(Hina) - Umirovljeni general VJ Božidar Delić,svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom(ICTY), u srijedu je nastavio pripisivati NATO-u odgovornost zazločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999., za koje optužnicatereti bivšeg jugoslavenskog predsjednika.
DEN HAAG/ZAGREB,6. lipnja(Hina) - Umirovljeni general VJ Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je nastavio pripisivati NATO-u odgovornost za zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999., za koje optužnica tereti bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

General Delić, koji je tijekom srpske intervencije na Kosovu 1999. zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ u Prizrenu, ustvrdio je da je egzodus 800.000 Albanaca s Kosova insceniran kao opravdanje za 11-tjednu kampanju zračnih udara NATO-a protiv SRJ.

Kazao je kako su mnogi incidenti za koje je optužena VJ ustvari bili posljedica bombardiranja NATO-a, kao što je napad na kolonu izbjeglica u selu Koriša ili razaranje romskog neselja u Prizrenu, navodeći kako je i NATO priznao odgovornost.

U sudnici su prikazane i video snimke posljedica tih napada.

Svjedok je ponovio kako su Albanci bježali s Kosova u strahu od bombardiranja NATO-a, širenja sukoba VJ i gerilaca OVK, te zbog propagadne OVK da na Kosovo stižu zloglasni Arkanovi "Tigrovi".

Naglasio je kako su vojnici VJ bili upozoreni da prema civilima postupaju prema Ženevskim konvencijama, kao i da su vinovnici incidenata disciplinski i kazneno prijavljivani.

Pripadnike američkih i britanskih obavještajnih službi i posebnih snaga optužio je da su na Kosovu označavali ciljeve za NATO.

Milošević sutra nastavlja ispitivanje Delića, nakon čega će ga protuispitivati tužitelj. Bivšem srbijanskom moćniku iz 90-ih u Haagu se sudi već tri i pol godine po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙