FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Knjiga Wesleya Clarka kao dokaz obrane Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Umirovljeni general vojske SCGBožidar Delić, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću predHaškim sudom (ICTY), u srijedu je citirao navode iz knjige bivšegzapovjednika NATO-a Wesleya Clarka, kao dokaz da su srpske snagesigurnosti na Kosovu 1999. napadale gerilce OVK, a ne civile.
DEN HAAG/ZAGREB,20. srpnja(Hina) - Umirovljeni general vojske SCG Božidar Delić, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je citirao navode iz knjige bivšeg zapovjednika NATO-a Wesleya Clarka, kao dokaz da su srpske snage sigurnosti na Kosovu 1999. napadale gerilce OVK, a ne civile.

"Srpske vojne i policijske snage napadale su velike baze OVK na šumom prekrivenim planinama... Otpor OVK bio je sve slabiji i nakon dva tjedna većina njihovih operacija je završila", citirao je Delić iz "Modernog ratovanja", knjige američkog generala Clarka koji je 1999. vodio operacije NATO-a protiv SR Jugoslavije.

Delić, koji je 1999. zapovijedao 549. morotiziranom brigadom VJ kod Prizrena, posegnuo je za Clarkovom knjigom nakon što ga je tužitelj Geoffrey Nice okrivio da je u zoni odgovornosti njegove brigade provedena široka operacija progona Albanaca, u kojoj su ubijene na desetine civila a albanska su sela opljačkana i razorena.

U dodatnom ispitivanju Milošević je negirao prijašnje navode Nicea o pokolju 40 Albanaca u selu Bela Crkva kod Prizrena, ističući da su britanski patolozi kod većine utvrdili ulazne rane sprijeda, dok su prema optužnici oni likvidirani s leđa.

Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku nastavit će se 17. kolovoza, nakon trotjedne ljetne stanke u radu ICTY-a, kada bi Milošević trebao dovršiti ispitivanje generala Delića.

Optuženi je najavio da će neposredno nakon sudske stanke kao svjedoka izvesti čelnika srpskih radikala i svojeg kolegu iz haškog pritvora Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine protiv nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Na današnjoj je sjednici objavljeno da je Tužiteljstvo podnijelo zahtjev za dopunsko otvaranje dokaznog postupka protiv Miloševića po optužnici za zločine u BiH i na Kosovu, koji bi, ako bude odobren uslijedio nakon što Milošević dovrši iznošenje obrane.

Raspravno vijeće naknadno će odlučiti o tom zahtjevu, koji bi značio dodatno produljenje već ionako maratonskog procesa, koji je s tri i pol godine trajanja najdulje suđenje za ratne zločine u povijesti.

Miloševiću (63) se u Haagu sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužbe za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija, koje su srpske snage pod njegovim vodstvom počinile tijekom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu devedesetih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙