FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponedjeljak ICTY presuđuje o žalbi Milana Babića

ZAGREB/DEN HAAG, 17. srpnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud zabivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak bi trebao donijeti presudu nažalbu bivšeg političkog čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj MilanaBabića, kojega je 29. lipnja 2004. osudio na 13 godina zatvora zbogprogona Hrvata i drugih nesrba s područja tzv Krajine 1991-92.
ZAGREB/DEN HAAG, 17. srpnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak bi trebao donijeti presudu na žalbu bivšeg političkog čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milana Babića, kojega je 29. lipnja 2004. osudio na 13 godina zatvora zbog progona Hrvata i drugih nesrba s područja tzv Krajine 1991-92.

Babić (49) se nada da će dobiti smanjenje kazne budući da je Tužiteljstvo nakon nagodbe predložilo maksimalnu kaznu u trajanju od 11 godina. U žalbi koju je uložio Babić navodi kako njegova uloga nije bila tako važna kako su procijenili suci.

Nekadašnji premijer i predsjednik tzv. RS Krajine - paradržavne tvorevine koju su Srbi 1991. proglasili na okupiranom teritoriju Hrvatske - 27. siječnja 2004. priznao je krivnju za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo do ostale četiri točke optužnice i preporučilo kaznu do 11 godina zatvora.

Predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie je u obrazloženju presude naveo da Babić kao regionalni politički čelnik nije bio glavni pokretač progona Hrvata, ali je "priznao da je svjesno i namjerno sudjelovao u kampanji progona, znao za zločine koji se navode u optužnici, angažirao JNA, naoružavao Srbe i držao huškačke govore koji su poticali na nasilje prema Hrvatima".

Optužnicu protiv Babića ICTY je podignuo 6. studenoga 2003. a on se dobrovoljno predao sudu 26. studenoga iste godine, da bi dva mjeseca kasnije postigao sporazum o priznanju krivnje.

Babić je u jesen 2002. dva tjedna svjedočio protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića potvrdivši gotovo sve navode iz njegove optužnice za Hrvatsku i dijelom za BiH. U sporazumu s Tužiteljstvom obvezao se svjedočiti i protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kada oni budu uhićeni i izvedeni pred Haški sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙