FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno 51. Splitsko ljeto

SPLIT, 15. srpnja 2005. (Hina) - U Splitu je na Peristilu u četvrtaknavečer svečano otvoreno 51. Splitsko ljeto, međunarodna kazališnamanifestacija na kojoj će do 14. kolovoza na 12 gradskih pozornica i uHNK biti izvedeno više od 50 predstava domaćih i inozemnih teatara.
SPLIT, 15. srpnja 2005. (Hina) - U Splitu je na Peristilu u četvrtak navečer svečano otvoreno 51. Splitsko ljeto, međunarodna kazališna manifestacija na kojoj će do 14. kolovoza na 12 gradskih pozornica i u HNK biti izvedeno više od 50 predstava domaćih i inozemnih teatara.

Među njima će biti pet premijera, od kojih je prva prva izvedena na otvaranju - dramski oratorij Julija Bajamontija "Prijenos Svetoga Dujma".

Splitsko ljeto otvorenim je proglasio ministar kulture, predsjednik Festivalskog vijeća, Božo Biškupić, a festivalsku je zastavu podigao prvak drame splitskoga kazališta Josip Genda.

Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture učinili su napor kako bi Splitsko ljeto na početku novoga 50-godišnjeg razdoblja nastavilo svijetle tradicije ljetnih umjetničkih doživljaja, kojih je vrijednosti splitska publika sa svojim gostima uvijek znala prepoznati, pa i u najtežim danima Domovinskog rata i danas u slobodnoj, neovisnoj Hrvatskoj, rekao je ministar Biškupić.

Ostvaruje se i težnja za povezivanjem dubrovačkog i splitskog festivala, čime se obogaćuje ponuda publici, ali omogućuju i susrete umjetnika dvaju gradova, rekao je ministar. Podsjetio je i kako ljetna kulturna ponuda sve više ide ruku pod ruku s turizmom, a u tome, napomenuo je, veliku ulogu ima i novootvorena autocesta.

"Uživajte u kazališnim večerima splitskog ljeta koje je u pola stoljeća snažno obilježilo hrvatsku kulturu", poručio je ministar Biškupić proglasivši 51. splitsko ljeto otvorenim.

U ime pokrovitelja predsjednika Republike Stjepana Mesića, nazočne je pozdravio njegov izaslanik pročelnik kabineta Hrvoje Cvitanović. Prenijevši predsjednikove pozdrave, čestitao je svima koji su 51 godinu stvarali i gradili ugled te manifestacije.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić kazao je kako će se u programu Splitskog ljeta ove godine može zamijetiti decentan prigodni rođendanski biljeg kojega su umjetnici i organizatori posvetili voljenome gradu za njegovu 1700. obljetnicu i to, u prvom redu, večerašnjom premijerom "Prijenosa Svetoga Dujma. "Hvala im na tom dostojnom daru", poručio je gradonačelnik.

Premijernom izvedbom dramskog oratorija "Prijenos Svetoga Dujma" Julija Bajamontija u režiji Petra Selema ravnao je maestro Pavle Dešpalj. Varaždinski tenor Zrinko Sočo tumačio je ulogu splitskog nadbiskupa Ivana Ravenjanina, kneza Lobela mezosopranistica Helena Lucić, dok je Severusa oživotvorio prvak opere splitskog HNK Ivica Čikeš.

Veliku ulogu u Bajamontijevu oratoriju, praizvedenom 1770. godine, skladanom u talijanskoj glazbenoj tradiciji toga doba, imaju dječji te mješoviti zbor. Autor je scenografije Matko Trebotić.

Najveći, pak, događaj ovogodišnjega Splitskog ljeta jest gostovanje legendarnog ruskog Kirov baleta iz Sankt Petersburga s najvećim zvijezdama, koje će 4. kolovoza, na pozornici HNK, izvesti splet dueta i solo nastupa. Ulaznice za taj spektakl već su rasprodane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙