FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

51. Splitsko ljeto otvara oratorij "Prijenos Svetoga Dujma"

SPLIT, 12. srpnja 2005. (Hina) - Dramski oratorij Giulia Bajamontija"Prijenos Svetoga Dujma", praizvedbom kojom će 14. srpnja bitiotvoreno ovogodišnje Splitsko ljeto, najimpozantnije je djelo nastalona ovim prostorima u 18. stoljeću, pa je kao takvo, a i zbog teme kojuobrađuje, najbolji festivalski dar Splitu za njegovu 1700. obljetnicu,rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj glazbenogprograma Hari Zlodre.
SPLIT, 12. srpnja 2005. (Hina) - Dramski oratorij Giulia Bajamontija "Prijenos Svetoga Dujma", praizvedbom kojom će 14. srpnja biti otvoreno ovogodišnje Splitsko ljeto, najimpozantnije je djelo nastalo na ovim prostorima u 18. stoljeću, pa je kao takvo, a i zbog teme koju obrađuje, najbolji festivalski dar Splitu za njegovu 1700. obljetnicu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj glazbenog programa Hari Zlodre.

U projektu izvanredno važnu za grad, naglasio je, dogodio se sretan visoko umjetnički spoj ljudi koji cijene Split, Peristil i njegovu tradiciju.

Dirigent Pavle Dešpalj rekao je kako mu je golema čast na tom djelu surađivati s redateljem Petrom Selemom s kojim ga je prije nekoliko godina postavio i u Varaždinu, ali ne kao scensko djelo.

"Bolja prilika za takvo postavljanje nije mogla biti od ove", istaknuo je, jer sada to djelo dobiva nevjerojatan poticaj da zasja briljantnim sjajem.

Dešpalj je izvornik skratio, oslobodio ga glazbenog "balasta", nepotrebna ponavljanja dionica, koji su narušavali njegovu ljepotu, i sveo ga na 70 izvrsnih minuta, ne mijenjajući niti jednu notu.

"Prijenos Svetoga Dujma" na Peristilu izvrsno je "legao" i zvukom i slikom, rekao je Dešpalj, izrazivši posebno zadovoljstvo suradnjom s tenorom Zrinkom Sočom, koji tumači ulogu splitskog nadbiskupa Ivana Ravenjanina, koju je oživotvorio i u varaždinskoj predstavi.

Posebno je otkriće, dodao je, mezosopranistica Helena Lucić u ulozi muškarca kneza Lobela, pisanoj za tenore, što je u opernom svijetu uobičajena podjela uloga.

Ulogu Severusa pjeva prvak Opere splitskog HNK Ivica Čikeš, a do velikoga će izražaja doći i dječji te mješoviti zbor i orkestar splitskog HNK.

Autor scenografije Matko Trebotić istaknuo je da je to velik izazov za njega da pronađe najbolje rješenje, kao umjetnika koji je odrastao na Peristilu. Shvatio sam da je minimalistički pristup najbolji i odlučio se za krug koji kao da lebdi iznad kamenih ploča upotpunjen stupovima i križem koji simboliziraju srušenu Salonu ispred Dujmove crkve u koju se prenose njegove moći.

Taj dramski oratorij u dva dijela za tri sola, dječji, mješoviti zbor i komorni orkestar praizveden je u Splitu 12. svibnja 1770. u starom splitskom kazalištu - komunalnoj palači. Bajamonti je libreto sastavio po uzoru na slične radove pjesnika Pietra Metastasija. Dio od 500 stihova iskoristio je kao recitative, a ostatak za arije i zborove. Arije u osnovi slijede estetiku napuljske opere, gipke su i profinjenje, nude široku lepezu afektivnih raspoloženja i belkantističkih mogućnosti.

Na dan otvorenja 51. splitskog ljeta, nakon praizvedbe oratorija, kako je danas najavljeno, na splitskoj će Rivi nastupiti irski glazbeni sastav Aris, u prvom od koncerata koji ove godine imaju izrazito etno-folklorna obilježja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙