FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljen program 51. Splitskog ljeta

SPLIT, 7. srpnja 2005.(Hina) - Praizvedbom dramskog oratorija "PrijenosSvetoga Dujma" Julija Bajamontija u režiji Petra Selema i podravnanjem maestra Pavla Dešpalja na Peristilu će 14. srpnja svečanobiti otvoreno 51. splitsko ljeto.
SPLIT, 7. srpnja 2005.(Hina) - Praizvedbom dramskog oratorija "Prijenos Svetoga Dujma" Julija Bajamontija u režiji Petra Selema i pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja na Peristilu će 14. srpnja svečano biti otvoreno 51. splitsko ljeto.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom HNK, nositelju programa, najavljeno, u sklopu međunarodnoga kazališnog festivala do 14. kolovoza na 12 gradskih pozornica bit će izvedeno ukupno pet dramskih, opernih i baletnih premijera, uz brojna gostovanja domaćih i inozemnih kazališnih ansambala.

Umjetnički direktor HNK Petar Selem rekao je, osvrnuvši se na ovogodišnji program, kako je pojam otvorenosti prava deviza te priredbe, naglasivši kako se "Splitsko ljeto događa u povijesnom trenutku, kada, zahvaljujući autocesti, udaljenost izmedu Splita i Zagreba postaje takva da ti gradovi - hrvatska kulturna središta, postaju zapravo jedan drugomu predgrađima.

Peristilskom pozornicom, kazao je ravnatelj festivala Milan Štrljić, od ove se godine može služiti u vrlo smanjenu obliku, poštujući zahtjeve konzervatora da se izbjegne glomazna scenografija koja je oštećivala taj kulturni spomenik. Stoga će se na repertoaru, uz Svetoga Dujma, naći tek Verdijeva opera "Aida", Bellinijeva "Norma" i Verdijev "Nabucco".

Ravnateljica plesnog programa Almira Osmanović najavila je dvije baletne praizvedbe: plesni spektakl "Best of" u koreografiji Veseljka Sulića te "Daissa: istočno od raja" u koreografiji Staše Zurovca.

Najveći je, pak, događaj Splitskog ljeta, rečeno je, gostovanje ruskog baleta Kirov iz Sankt Petersburga, sa svojim najvećim zvijezdama, koje će 4. kolovoza na pozornici HNK izvesti splet dueta i solo nastupa, a ulaznice za taj spektakl već su rasprodane.

U plesnom programu nastupaju i članovi Zagrebačkog plesnog ansambla, Grand Rapids Ballet Company iz Michigana te Donski kozaci iz Rusije, također jedna od vrhunskih svjetskih atrakcija.

U koncertnom programu, po riječima maestra Harija Zlodre, glavno mjesto zauzimaju etno i folklorni glazbeni izričaji, no u devet domaćih i inozemnih programa visoke umjetničke kvalitete naći će se i oni za publiku željnu klasičnoga koncertnoga repertoara.

U dramskom dijelu programa bit će paizvedene dvije predstave splitske Drame: "Ubu i kralj robijaš" Alfreda Jarryja u režiji, scenografiji i kostimografiji Zlatka Boureka te hrvatska praizvedba drame Tennesseeja Williamsa "Noć iguane" u režiji Janusza Kica.

Dramski ansambl Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će s predstavom "Priča o vojaku" I. Stravinskog/C. F. Ramuza u režiji Dore Ruždjak-Podolski. To je gostovanje plod suradnje dvaju najvećih hrvatskih ljetnih festivala. Splićani će zauzvrat na Igrama izvesti nagrađivanu dramu "Antigona, kraljica u Tebi" u režiji Matka Raguža.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙