FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednici saborskih odbora primili voditelja Misije OESS-a

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici saborskih odbora zavanjsku politiku, za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudskaprava i prava nacionalnih manjina Gordan Jandroković, DraženBošnjaković i dr. Furio Radin primili su u nastupni posjet voditeljaMisije OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanika Jorgea Fuentesa,priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku, za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordan Jandroković, Dražen Bošnjaković i dr. Furio Radin primili su u nastupni posjet voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanika Jorgea Fuentesa, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Jandroković je zahvalio na dosadašnjem uspješnom radu Misije OESS-a u Hrvatskoj i izrazio nadu da će suradnja u budućnosti biti isto tako dobra.

Jorge Fuentes ocijenio je da odnosi Misije OESS-a s političkim čimbenicima u Hrvatskoj "ne mogu biti bolji" te je dodao kako je vidljiv znatan napredak Hrvatske u posljednjih godinu i pol na mnogim područjima demokratizacije društva. Napredak je još potreban u reformi pravosuđa te u povratku izbjeglica, gdje je posljednjih nekoliko mjeseci hrvatska Vlada učinila mnogo primjenom sarajevske deklaracije i provedbom akcijskog plana. Fuentes smatra da bi do kraja 2006. godine izbjegličko pitanje u Hrvatskoj moglo u potpunosti biti riješeno, ističe se u priopćenju.

Jorge Fuentes uvjeren je da će Hrvatska uskoro započeti pregovore s EU, što će mnogo značiti za Hrvatsku, ali isto tako i za Europu.

U razgovoru s Draženom Bošnjakovićem Fuentes je naglasio da je u posljednjih nekoliko mjeseci, osim na planu povratka izbjeglica, vidljiva vladina aktivnost u reformi izbornog zakonodavstva te je ponudio pomoć Misije OESS-a na tom području.

Dražen Bošnjaković istaknuo je da Hrvatska želi postići još bolje standarde u izbornom zakonodavstvu, posebice u ažuriranju biračkih spiskova i veću transparentnost načina financiranja izborne promidžbe te da je donesena odluka o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Dr. Furio Radin konstatirao je da se od 2000. godine može govoriti o pozitivnom trendu u području ljudskih prava u Hrvatskoj, što znači da su već dvije različite vlade pokazale otvorenost i volju za razumijevanje manjinskih pitanja. Radin je rekao da su problemi danas drukčiji nego što su bili devedesetih godina. Među njima je osnovni problem ekonomski - osiguranje egzistencije povratnika. Naglasio je i problem Roma i njihove egzistencije.

Zaključio je da Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ima dugu tradiciju odnosa s OESS-om, te da je upravo ovaj saborski odbor prvi Misiji OESS-a omogućio praćenje svog rada, a što će činiti i ubuduće. Fuentes je na tome zahvalio, procijenivši da će Misija OESS-a svoje zadatke uspješno privesti kraju za godinu do godinu i pol dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙