FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Zajedničkim naporima i boljom suradnjom jačati sigurnost

BEČ, 22. lipnja 2005. (Hina) - Potrebno je pojačati napore i suradnjusvih država OESS-a i njihovih partnera u suradnji, zemalja Sredozemljai Azije, u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala, posebiceterorizma te u tom smislu treba jačati suradnju OESS-a s međunarodnimorganizacijama i institucijama - UN-om, NATO-om i drugima, naglašenoje u srijedu u raspravi na konferenciji o sigurnosti koja se, uorganizaciji OESS-a, održava 21. i 22. lipnja u Beču.
BEČ, 22. lipnja 2005. (Hina) - Potrebno je pojačati napore i suradnju svih država OESS-a i njihovih partnera u suradnji, zemalja Sredozemlja i Azije, u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala, posebice terorizma te u tom smislu treba jačati suradnju OESS-a s međunarodnim organizacijama i institucijama - UN-om, NATO-om i drugima, naglašeno je u srijedu u raspravi na konferenciji o sigurnosti koja se, u organizaciji OESS-a, održava 21. i 22. lipnja u Beču.

U raspravi je također istaknuta važnost provođenja postojećih mjera, a posebice provedba obveza iz međunarodnih dokumenata UN-a i OESS-a o suzbijanju prekograničnog kriminala i terorizma.

Načelnik Hrvatskog verifikacijskog središta i službe za nadzor naoružanja hrvatskog Ministarstva obrane Mladen Nakić, govoreći u srijedu o temi "Jugoistočna Europa, izgradnja stabilnosti i povjerenja - hrvatski pogled", istaknuo je neke oblike regionalnih mehanizama sigurnosti kao primjerice, Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, čl. 4. Daytonskog sporazuma; Protokol o Prevlaci između vlada Hrvatske i Srbije i Crne Gore ili RACKVIAC - Regionalno središte za pomoć u kontroli naoružanja i verifkacije. Provedba tih sporazuma pridonosi izgradnji stabilnosti, sigurnosti i povjerenja u regiji, rekao je Nakić. Pozvao je, pred izaslanstvima 55 država članica OESS-a, Srbiju i Crnu Goru da zamijeni vojne postrojbe na Dunavu s policijskim snagama, što će, kako je rekao, pridonijeti daljnjem razvitku dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Hrvatski predstavnik ocijenio je da će konferencija OESS-a o sigurnosti pridonijeti promicanju ukupne regionalne, subregionalne kao i globalne međunarodne vojne suradnje.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Željko Perović pozdravio je dosadašnje rezultate i suradnju u provedbi sporazuma o Prevlaci između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, rekavši da je konferencija dobra prigoda da ukaže i na opasnosti narušavanja sigurnosti na Kosovu. Ponovio je stajalište srpske vlade "prema kojemu Kosovu treba dati više od autonomije, a manje od neovisnosti".

Uz hrvatskoga veleposlanika pri OESS-u, UN i međunarodnim organizacijama u Beču, Vladimira Mateka, koji je i voditelj hrvatskoga izaslanstva na konferenciji, u radu toga međunarodnog skupa sudjeluju i načelnik Službe za međunarodnu obrambenu suradnju MORH-a Davor Ćutić, te Blaž Mamuza iz Uprave kriminalističke policije Odjela terorizma i ratnih zločina MUP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙