FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Picula: Misija OESS-a u RH mogla bi završiti za dvije do tri godine

WASHINGTON, 6. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatska i Organizacija za europskusigurnost i suradnju (OESS) zainteresirane su za uspješno okončanjemisije OESS-a u Hrvatskoj do kojeg bi moglo doći za dvije do trigodine, rekao je u utorak voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora priParlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula.
WASHINGTON, 6. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatska i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zainteresirane su za uspješno okončanje misije OESS-a u Hrvatskoj do kojeg bi moglo doći za dvije do tri godine, rekao je u utorak voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula.

"Mislim da su misija OESS-a kao i hrvatske vlasti zainteresirane da se napravi održiva izlazna strategija i da se recimo u idućih dvije godine, tri maksimalno, sa približavanjem Hrvatske Europskoj uniji na pola koraka na neki način i zahvalimo misiji OESS-a u Hrvatskoj", rekao je Picula hrvatskim novinarima.

Picula je na čelu hrvatskog izaslanstva sudjelovao na 14. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a u Washingtonu koje je završilo u utorak.

Picula je naglasio da misija OESS-a, koja Hrvatskoj pomaže u rješavanju pitanja povratka izbjeglica i njihove imovine, jačanju demokracije, reformi pravosuđa i izgradnji civilnog društva, treba završiti uspjehom što on i predviđa "za dvije do tri godine".

On je postojanje misije OESS-a u Hrvatskoj ocijenio korisnim kao "neutralnog verifikatora" onoga što Hrvatska čini na okončanju tranzicije i partnera u rješavanju tranzicijskih problema, posebice povratka izbjeglih Srba i njihove imovine.

Picula je kazao kako vjeruje da je proces povratka izbjeglica i njihove imovine "pri kraju" i da svakako treba omogućiti povratak svima koji to žele, ali da to više nije problem koji bi trebao opterećivati odnose Hrvatske i međunarodne zajednice.

Preko 300 parlamentaraca OESS-a, koji okuplja 55 zemalja, u završnoj je deklaraciji pozvalo na povećanje napora u borbi protiv trgovine ljudima, drogom i oružjem posebice na području Kavkaza i središnje Azije, te naglasilo potrebu borbe protiv terorizma i transnacionalnog organiziranog kriminala, ali i istaknulo da se ona ne smije voditi na račun ljudskih prava.

Parlamentarci su pozvali vladu Uzbekistana da uzme u obzir poziv UN-a za neovisnu međunarodnu istragu krvoprolića u Andijanu gdje su vladine sigurnosne snage u neredima ubile najmanje 173 osobe.

Skupština je pozvala i na daljne napore u rješavanju zamrznutog sukoba u Gruziji između pokrajine Abhazije i gruzijske vlade, te oko regije Pridnjestrovlje u Moldaviji.

U završnoj deklaraciji je naglašeno da rješenje statusa Kosova, o čemu bi ove godine trebali početi pregovori, treba biti postignuto sporazumno između Kosova, Srbije i Crne Gore i Ujedinjenih naroda i podrazumijevati da Kosovo ispuni standarde UN-a u demokraciji, pravima manjina i tržišnim reformama.

Skupština je u rezoluciji pozvala na poboljšanje provedbe demokratskih izbornih standarda u zemljama OESS-a te učinkovitosti svojih izbornih promatračkih misija kao i da uspostavi standarde kojima bi se te misije rukovodile.

Skupština je ohrabrila reformu OESS-a kako bi bio učinkovitiji u jačanju sigurnosti, demokracije i ljudskih prava te raspravu o pitanju da li ime Organizacija za europsku sigurnost i suradnju još primjereno održava realnost i operativni djelokrug Organizacije.

O reformi smisla i načina djelovanja OESS-a 30 godina nakon Završnog dokumenta iz Helsinkija, koji je u njegovim temeljima i koji je bio odgovor na tadašnje opasnosti Hladnoga rata, trebalo bi biti govora u listopadu na zasjedanju na Svetom Stefanu u Crnoj Gori i na ministarskom zasjedanju OESS-a u prosincu u Ljubljani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙