FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice podržava OESS, kritizira Bjelorusiju i Uzbekistan

WASHINGTON,2. srpnja 2005.(Hina) - Američka državna tajnica CondoleezzaRice obećala je u petak punu potporu Sjedinjenih Država Organizacijiza europsku sigurnost i suradnju u njezinoj borbi za demokraciju iljudska prava i kritizirala autoritarne vlade Bjelorusije iUzbekistana koje uskraćuju demokratska i ljudska prava svojimgrađanima.
WASHINGTON,2. srpnja 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice obećala je u petak punu potporu Sjedinjenih Država Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju u njezinoj borbi za demokraciju i ljudska prava i kritizirala autoritarne vlade Bjelorusije i Uzbekistana koje uskraćuju demokratska i ljudska prava svojim građanima.

Parlamentana skupština OESS-a započela je u petak u Washingtonu 14. godišnje zasjedanje na kojem će razmotriti poštivanje ljudskih prava, borbu protiv terorizma, trgovinu ljudima kao i krizu u Uzbekistanu te rješavanje sukoba u Nagorno Karabahu i Abhaziji.

Zasjedanje Parlamentarne skupštine ove godine obilježava 30-tu obljetnicu potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta koji je sigurnost među državama i ljudska prava unutar država učinio temeljem djelovanja OESS-a koji je izrastao iz helsinškog procesa.

Obraćajući se parlamentarcima na otvaranju zasjedanja Rice je rekla da su helsinška načela poslužila unutarnjim snagama u borbi za uvođenje demokracije i ljudskih prava i da na miran način dovedu do preobražaja Sovjetskog Saveza i komunističkog bloka u Europi.

"Za posljednjih 30 godina helsinški proces nije samo bio svjedokom povijesnih promjena. Helsinški proces je pomogao da se te promjene ostvare", rekla je Rice.

Ona je kao primjer jačanja demokracije i ljudskih prava unutar OESS-a navela nedavne demokratske promjene u Ukrajini, ali i šire u u svijetu u Afganistanu, Iraku, Palestinskim teritorijima i Libanonu gdje su zabilježeni slobodni izbori.

Stečevine slobode su bile dramatične, ali još mnogo ostaje da se uradi ako se želi u cijelosti ostvariti obećanje Helsinkija u svih 55 zemalja potpisnica, naglasila je Rice.

"Nažalost vlade nekih od zemalja OESS-a, osobito Bjelorusija i Uzbekistan, ne izvršavaju svoje obveze oko ljudskih prava, demokracije i vladavine prava", rekla je Rice.

Te autoritarne vlade odbijaju pomoć OESS-a optužujući ga za miješanje u unutarnje poslove njihovih zemalja. "To je bila lažna optužba koju su Sovjeti činili, i lažna je i sada", rekla je Rice.

Rice naglasila da će Sjedinjene Države nastaviti pružati potporu OESS-u i njegovom "važnom radu na jačanju slobode i demokracije".

Oko 300 parlamentaraca iz 48 zemalja OESS-a sudjeluje na zasjedanju Parlamentarne skupštine koje će od 1. do 5. srpnja također razgovarati o reformi OESS-a poput pitanja veće učinkovitosti misija ovoga tijela za nadzor izbora. OESS ima ukupno 55 članica i obuhvaća zemlje Sjeverne Amerike, Europe, Kavkaza i središnje Azije.

Rice je istaknula i probleme rješavanja "zamrznutih" regionalnih sukoba na Kavkazu, u Nagorno Karabahu i Abhaziji, i u Moldovi na području Pridnjestrovlja.

Ona je kazala da napetosti u tim regijama moraju biti smanjene tako što će Rusija ispoštovati svoje obveze iz Istanbula posebice nedavni sporazum između Rusije i Gruzije o povlačenju ruskih snaga iz Gruzije.

Rice je istaknula da se OESS mora suprotstavi novoj sigurnosnoj prijetnji koju predstavlja terorizam te raditi na suzbijanju antisemitizma i svih vrsta diskriminacije uključujući onu protiv muslimana te okončanju trgovine ljudima i jačanju prava žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙