FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vanjskopolitičkihvijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 13. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

ZAGREB

Pregovori Hrvatske i EU mogu početi samo ako se utvrdi puna suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, rekao je predsjedavajući Ministarskog vijeća EU, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u utorak u Europskom parlamentu. "Oko Hrvatske, odluka Europskog vijeća ne navodi da general Ante Gotovina mora biti u Haagu već da mora postojati puna suradnja s Tribunalom. Vijeće ministara mora donijeti odluke, ali uvijek smo govorili da ćemo u procesu donošenja odluke saslušati i mišljenje samog Suda, dakle glavne tužiteljice i predsjednika Suda", prenosi izjavu Strawa "Jutarnji list" u svom prvom izdanju od srijede. "Jutarnji list" i "Vjesnik" navode, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte novo izviješće o suradnji država sa područja bivše Jugoslavije s ICTY-em mogla podnijeti u rujnu, a ne u studenome, kako je to ranije bilo najavljeno.

BERLIN

Hrvatska kandidatura za pridruživanje Europskoj uniji može EU-u ponuditi izlaz iz krize koja je uslijedila nakon odbijanja europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, rekao je u utorak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Predviđajući da bi Hrvatska mogla postati 28. članica Unije EU-ov povjerenik za proširenje Olli Rehn je izjavio da bi sporazum o hrvatskom pridruživanju mogao biti iskorišten za preustroj institucija EU-a u skladu s prijedlozima koji se iznose u ustavu. "Ovisno o tome kako će ustavna reforma napredovati vrijedilo bi razmotriti to da će sporazum o pridruživanju Hrvatske pružiti mogućnost da se naprave neki amandmani institucionalnim pravilima Europske unije, uključujući i veličinu Komisije", rekao je Rehn odgovarajući na pitanja nakon svog govora u berlinskom Institutu za europsku politiku. "To bi sačuvalo neke od najlogičnijih, nužnih elemenata ustavnog sporazuma kako bi se postupak odlučivanja u Europskoj uniji napravio učinkovitijim", dodao je Rehn. U svojem je govoru Rehn ponovio da je EU spreman započeti pregovore s Hrvatskom čim se ocijeni da ova u potpunosti surađuje s UN-ovim Sudom za ratne zločine u Haagu.

LONDON

Britanski list The Times u svom je izdanju od srijede imenovao dvojicu od četvorice bombaša samoubojica koji su izveli terorističke napade u Londonu, pozivajući se na pouzdane izvore bliske istrazi.Sva četvorica napadača su britanski državljani pakistanskog porijekla, piše Times. Dvojica od njih u članku su navedena imenom - Hasib Hussain (19) i Shehzad Tanweer (22). Obojica su London na dan napada stigli iz Leedsa. Nešto ranije su BBC i Sky News objavili da su četvorica napadača odgovorna za prošlotjedne bombaške napade u Londonu poginula u eksplozijama bombi u podzemnoj željeznici i autobusu. Te su dvije postaje također objavile da se radi o muslimanskim mladićima rođenima u Velikoj Britaniji. Londonska policija je kasnije potvrdila da je identificirala četvoricu muškaraca za koje se pretpostavlja da su počinili napade i priopćila da je "vjerojatno" da su svi u eksplozijama poginuli. Njihov identitet policija nije potvrdila, ali je objavila da je u svezi s istragom uhićena jedna osoba. Times piše da se radi o ocu jednog od napadača.

BELFAST

Žestoka svađa prerasla je u metež u kojemu je u utorak navečer ozlijeđeno oko 60 osoba tijekom protestantske hodnje u blizini katoličke četvrti na sjeveru Belfasta. Više tisuća mladih katolika nacionalista bacalo je na protestantsku povorku boce i kamenje. Snage sigurnosti odmah su reagirale nasrnuvši brutalno na mnoštvo palicama, štitovima i psima. Sukobi između policije i katoličkih stanovnika prerasli su zatim u metež. Policija je vodenim topovima rastjerivala mnoštvo, a mladi su nacionalisti zapalili automobile ispred policijske barikade koja je podignuta na međi između katoličke četvrti Ardoyne i protestantske Twaddell avenije. Lokalni vođe IRA-e (Irska republikanska armija) i aktivisti njezina političkog krila Sinna Feina uzalud su pokušavali smiriti situaciju.

RAMALLAH

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas osudio je palestinski samoubilački napad u kojemu su u utorak u Netanyji život izgubila dva Izraelca i napadač, nazvavši ga "terorističkim činom" koji želi spriječiti izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze. "Osuđujemo taj teroristički napad", rekao je Abas novinarima u Ramallahu, na Zapadnoj obali. "To je zločin protiv palestinskog naroda. Nijedan pravi rodoljub ne može počiniti takav napad i to uoči izraelskog povlačenja iz 21 naselja" u pojasu Gaze, dodao je palestinski čelnik.

JERUZALEM

Izraelska vlada poduzet će mjere protiv islamističkih terorista koji su preuzeli odgovornost za napad u Netanyji, nadomak Tel Aviva, u kojemu su u utorak ubijena dva Izraelca, priopćio je službeni predstavnik izraelske vlade Avi Pazner. "Poduzet ćemo korake kako bismo zaustavili novi val nasilja budući da Palestinska samouprava ne čini ništa i dalje govori da neće ništa činiti", izjavio je Pazner za AFP. "Taj divljački napad rezultat je politike Palestinske samouprave koja ne želi uvesti reda. Svi koji nisu poštovali primirje iskoristili su to kako bi se organizirali", dodao je. Pazner nije htio reći o kakvoj vrsti akcije Izrael razmišlja. Usto je istaknuo da u ovakim okolnostima više nema govora o predaji drugih palestinskih gradova Palestinskoj samoupravi.

NEW YORK

Sjedinjene su Države u utorak odlučno odbacile prijedlog rezolucije Japana, Indije, Njemačke i Brazila o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a. U ponedjeljak je u UN-u počela rasprava o reformi Vijeća sigurnosti, a četiri navedene zemlje predložile su rezoluciju kojom bi se VS proširilo za šest stalnih i četiri nestalna mjesta. Četiri od šest predloženih stalnih mjesta te zemlje žele za sebe, a preostala dva za afričke zemlje. Debata na Općoj skupštini UN-a pokazala je da je većina zemalja sklona prihvatiti takav prijedlog, ali nije sigurno hoće li ih biti potrebne dvije trećine. Savjetnik američke državne tajnice Tahir Kheli izjavio je u utorak da će američki Senat staviti veto na ovakav oblik rezolucije. Amerikanci, naime, smatraju da bi ukupno 25 članica Vijeća sigurnosti bilo previše i takva reforma ne bi pridonijela boljem i učinkovitijem radu toga tijela nego izazvala sasvim suprotan efekt. S Amerikancima se slažu i Rusi, a i Kina se, zbog Japana kao mogućeg stalnog člana VS-a, također protivi ovakvom prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙