FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4.30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON

Izaslanstvo hrvatskog ministarstva financija u ponedjeljak je u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu započelo razgovore o hrvatskom planu za smanjivanje proračunskog deficita u ovoj godini i provedbi stand by aranžmana između Hrvatske i MMF-a. Izaslanstvo vodi ministar financija Ivan Šuker.

"Hrvatsko izaslanstvo koje vodi ministar Šuker sastaje se ovoga tjedna s dužnosnicima MMF-a u Washingtonu kako bi nastavili razgovore o prvoj reviziji stand by aranžmana", rekla je glasnogovornica MMF-a Lucie Mboto Fouda. "Posebice će se razgovori usredotočiti na rebalans proračuna za 2005. koji priprema hrvatska Vlada", rekla je ona. Misija MMF-a je početkom lipnja tijekom posjeta Hrvatskoj pozvala hrvatsku Vladu da se u 2005. što više približi ciljanom proračunskom deficitu od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda koji je predviđen stand by aranžmanom. Ministarstvo financija je u subotu predložilo Vladi rebalans proračuna za 2005. koji predviđa preraspodjelu 1 milijarde kuna što bi vodilo deficitu proračuna između 4 i 4,2 posto, što bi MMF-u moglo biti prihvatljivo. Prijedlog ministarstva predviđa i paket dugoročnih mjera štednje uključujući reformu zdravstvenog osiguranja, stambene štednje, državne potpore, akcijskog plana o zapošljavanju i izmjenu metodologije indeksacije mirovina.

WASHINGTON

Sjedinjene Države i Europska unija istaknule su u ponedjeljak jedinstven pristup međunarodnim pitanjima poput Irana, Sjeverne Koreje i Libanona. Američki predsjednik George W. Bush sastao se u ponedjeljak s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, luxemburškim premijerom Jeanom-Claudeom Junckerom i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Javierom Solanom. U nizu zajedničkih deklaracija nakon sastanka Sjedinjene Države i Europska unija su izrazile zajednička stajališta u pitanjima poput programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, nuklearnog programa Irana te nedavnih izbora u Libanonu. Dvije strane su zatražile da Sjeverna Koreja ukine svoje nuklearno oružje i nuklearni program na "trajan, transparentan, potpun i provjerljiv način" i potvrdile svoju potporu šesterostranim pregovorima o tom problemu. Glede Irana ponovile su potporu pregovorima koje s njim vode Francuska, Njemačka i Velika Britanija i pozvale Teheran da prekine aktivnosti na obogaćivanju i preradi urana te da surađuje s UN-ovom Međunarodnom agencijom za atomsku energiju koja nadzire neširenje nuklearnog oružja u svijetu. Glede Iraka SAD i EU su rekle da im je zajednički cilj "miroljubiv, ujedinjen i stabilan Irak" te da će nastaviti surađivati na njegovu ostvarenju. U zajedničkoj deklaraciji SAD i EU su pružile potporu europskoj integraciji balkanskih zemalja istaknuvši kako su obje strane usko surađivale na stvaranju cjelovite, slobodne i mirne Europe u čemu su i EU i NATO igrali i igrat će važnu ulogu.

WASHINGTON

Demokrati u američkom Senatu blokirali su u ponedjeljak po drugi put potvrdu Johna Boltona za veleposlanika pri Ujedinjenim narodima otvarajući mogućnost da predsjednik George W. Bush sam imenuje svog kontroverznog kandidata. Senat je glasovao 54-38 i nedostajalo je šest glasova potrebnih da se okonča rasprava o nominaciji kojom je demokrati blokiraju i krene u konačno glasovanje o potvrdi za koju je potrebna prosta većina u Senatu koji broji 100 članova. Republikanac Bush inzistira na Boltonovu izboru tvrdeći da će on pomoći u reformi Ujedinjenih naroda, dok kritičari smatraju da je ovaj oštri diplomat nepogodan za osjetljivo mjesto predstavnika u Ujedinjenim narodima. Pred Bushom stoji mogućnost da iskoristi ustavnu ovlast i imenuje Boltona na mjesto veleposlanika tijekom prekida rata Senata oko blagdana 4. srpnja za što mu nije potrebno odobrenje ovoga doma američkog Kongresa.

LUXEMBOURG

Ministri poljoprivrede Europske unije jednodušno su se u ponedjeljak navečer u Luxembourgu dogovorili o zakonima Unije o pomoći razvoju seoskih područja, priopćilo je luksemburško predsjedništvo EU-a.

Luksemburški ministar poljoprivrede Fernand Boden rekao je da je "ponosan što je Vijeće EU-a za poljoprivredu i ribarstvo u naletu odvažnosti pokazalo da je Europa još kadra da donosi važne odluke."

Prijedlozi zakona o kojima su se ministri dogovorili trebaju pojednostavniti postojeće zakone o dodjeli novca za razvoj sela, napose osnutkom jedinstvenog fonda (FEADER) za upravu, nadzor i planiranje.

Tekst koji je u srpnju 2004. podnijela Europska komisija računa s proračunom od 88,7 milijarda eura za razvoj sela za 2007-2013. No taj iznos još ovisi o općem dogovoru o europskom proračunu za to razdoblje koji dvadesetpetorica nisu uspjela postići u petak na susretu na vrhu u Bruxellesu.

DUBLIN

Irski premijer Bertie Ahern rekao je u ponedjeljak predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću da Europska unija neće dovesti u pitanje obećanje o mogućem priključenju zemalja zapadnog Balkana Uniji.

"EU neće mijenjati svoju dugoročnu obvezu da surađuje sa zemljama zapadnog Balkana radi njihove moguće integracije u europske ustroje", rekao je Ahern tijekom radne večere sa Svetozarom Marovićem koji je u dvodnevnom posjetu Irskoj.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan čestitao je libanonskom narodu i vladi na uspješnoj provedbi parlamentarnih izbora kojih se posljednja, četvrta etapa završila u nedjelju. "Prve informacije, među kojima su i one UN-ovih izbornih pomagača u Libanonu, govore da su izbori stručno organizirani i da su vjerodostojni. Čini se da su protekli u slobodnom i mirnom ozračju", rekao je Annanov službeni predstavnik u priopćenju. Glavni tajnik je "čestitao vladi na odlasku na obavljenom poslu i na spremnosti da pomogne novoj vladi ukoliko ova to želi", dodaje se u priopćenju.

RAMALLAH

Palestinski čelnik Mahmud Abas obećao je u ponedjeljak da će se kod izraelskog premijera Ariela Sharona s kojim se treba sastati u utorak, zauzeti za oslobađanje palestinskih zatočenika. "To je pitanje od presudne važnosti i nadam se da ću postići rezultate tijekom razgovora sa Sharonom", kazao je Abas izaslanstvu od dvjestotinjak članova obitelji zatočenika koje je primio u Ramallahu. Abas je još u subotu upozorio šeficu američke diplomacije Condoleezzu Rice koja je boravila u posjetu Ramallahu da je oslobađanje Palestinaca koje Izrael drži u zatočeništvu od "presudne važnosti" za rješavanje bliskoistočnog sukoba i za palestinski narod. Izrael je nedavno oslobodio 900 palestinskih zatočenika, a njih oko 7.000 tisuća još uvijek je u zatvoru.

JERUZALEM

Mlada Palestinka koja je pokušala ući u Izrael kako bi počinila samoubilački napad eksplozivom koji je sakrila ispod odjeće, uhićena je u ponedjeljak na terminalu Erez uz granicu s pojasom Gaze. Drugi kanal izraelske televizije objavio je videosnimak načinjen kamerom za nadzor, na kojemu se vidi kako djevojka uzalud pokušava aktivirati eksploziv i kako je očajna zbog neuspjeha. "Wafaa Bass (21) koja je imala dopuštenje za liječenje opeklina u izraelskoj bolnici, došla je na točku Erez s više od deset kilograma eksploziva", rekao je službeni predstavnik vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙