FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događajau svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 23. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

ŽENEVA - Željeznički promet u Švicarskoj polako se u srijedu navečer vraćao u normalu nakon kvara na električnoj mreži koji je trajao više od tri sata i u potpunosti je paralizirao promet, priopćio je službeni predstavnik Savezne željeznice (CFF). U vlakovima je ostalo blokirano najmanje sto tisuća putnika, neki su u vlaku proveli i čitav sat, pošto je u 18.00 sati po mjesnom vremenu (16.00 sati po GMT-u) iz neutvrđenog razloga prekinut dovod električne energije.

AACHEN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u srijedu u Aachenu (na zapadu Njemačke) da sada treba "konsolidirati Europu kao mirovnu silu i kao socijalni obrazac". Schroeder je dodao da "europske ustanove i oni koji su čvrsto prionuli uz europsku zamisao moraju tijesno surađivati" kako bi Europa izašla iz sadašnje krize. Socijaldemokratski kancelar sastao se u Aachenu s predsjednikom Europske komisije, Portugalcem Joseom Manuelom Duraom Barrosom, s potpredsjednikom zaduženim za gospodarsku politiku Guenterom Verheugenom i šefom socijalističke parlamentarne skupine u Europskom parlamentu Martinom Schulzom, dvojicom njemačkih socijaldemokrata s kojima je kancelar u bliskoj vezi.

RIM - Vojni sud u Speziji (na sjeveru Italije) osudio je u srijedu na doživotnu kaznu desetoricu bivših njemačkih nacističkih vojnika koji su u Italiji osuđeni u odsutnosti zbog pokolja 560 talijanskih civila, među kojima 120 djece, koji su počinili 1944. u seocetu u Toscani. Sud je izrekao presudu nakon sedmosatnog vijećanja, odlučivši da bivši vojnici moraju tužiteljima platiti odštetu, kao i sudske troškove. Vojni sud je prihvatio prijedlog državnog tužiteljstva koje je zatražilo doživotnu kaznu za desetoricu osamdesetogodišnjaka. Osuđeni bivši nacistički vojnici žive danas u Njemačkoj, a pred sudom se nisu pojavili jer SR Njemačka ne izručuje svoje državljane. Međutim, agencija dpa javlja da i njemačke vlasti već duže istražuju u slučaju pokolja iz Sant' Anne.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u srijedu izvijestile da će Sjevernoj Koreji, kojoj opet prijeti glad, pomoći s 50.000 tona hrane. "SAD će dati, kao odgovor na poziv Svjetskog prehrambenog programa (PAM), 50.000 tona prehrambenih namirnica za Sjevernu Koreju", kazao je službeni predstavnik State Departmenta Adam Ereli.

Odluka dolazi mjesec dana nakon upozorenja koje je uputio PAM o mogućnosti nove prehrambene krize u Sjevernoj Koreji, poput one koja se dogodila 90-ih.

BAGDAD - Najmanje je osamnaest osoba smrtno stradalo, a 46 ih je ranjeno u srijedu navečer u istodobnoj eksploziji triju automobila bomba u sjeverozapadnoj četvrti Bagdada, priopćio je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova. U 20.30 sati po lokalnom vremenu jedno je vozilo eksplodiralo ispred ureda radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra, drugo na parkiralištu, a treće u šijitskoj četvrti Choula, dodao je isti izvor. Tri su iračka civila ubijena, a sedam ih je ranjeno u srijedu u eksploziji automobila bombe i u Mosulu, 370 kilometara sjeverno od Bagdada, priopćio je čelnik policije.

PARIZ - Francuska "podupire europske težnje" Ukrajine, izjavio je u srijedu u Parizu ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko koji drži da će njegova zemlja jednog dana "nedvojbeno" biti dio Europske unije. Francuska "podupire europske težnje Ukrajine i njezinu želju da uđe u Svjetsku trgovačku organizaciju", kazao je Juščenko na konferenciji za tisak nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. "Mi smo Europljani i nije nam važno kakav nam status daju", dodao je. "Bez Ukrajine, Europa ne bi bila cjelovita. Ukrajina će jednom nedvojbeno biti dio Europske unije".

BRUXELLES - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu u Bruxellesu da je "došlo vrijeme" da Damask preuzme "na sebe odgovornost", napose za kontrolu granice s Irakom, optužujući Siriju za poticanje nestabilnosti u Libanonu. "Vrijeme da zemlje u iračkom susjedstvu, napose Sirija, preuzmu na sebe odgovornost", rekla je Riceova na konferenciji za tisak, istaknuvši da na iračko-sirijskoj granici postoji "pravi problem". Sjedinjene Države optužuju Damask da dopušta ulazak stranih boraca u Irak kako bi se borili protiv iračke prijelazne vlade i međunarodnih koalicijskih snaga. "Pozivamo sirijsku vladu da poduzme sve kako bi suzbila nestabilnost za čije izazivanje snosi dio odgovornost", rekla je Rice.

BERLIN - Njemački predsjednik Horst Koehler i njegov poljski kolega Aleksander Kwasniewski najavili su u srijedu u Darmstadtu da će njihove zemlje ustrajati na rješavanju trenutačne europske krize te su istodobno izrazili vjeru u budućnost Europske unije. "Europski projekt je dobar projekt koji i dalje mora ostati na životu", rekao je njemački predsjednik Koehler. Kwasniewski je njemački i poljski narod pozvao da Europskoj uniji daju nove poticaje te da zajednički rade na izlasku iz trenutačne krize. "Mi moramo spoznati na koji način su se europske institucije udaljile od svojih građana", rekao je Kwasniewski i dodao da ne smije doći do nove izolacije pojedinih članica.

BRUXELLES - Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker uputio je u srijedu u Europskom parlamentu novu optužbu Tonyju Blairu, ponovno mu pripisujući odgovornost za neuspjeh susreta na vrhu u Bruxellesu. "Nemam nikakvu želju da budem diplomat kad je Europa u krizi", rekao je Juncker podnoseći izvješće o polugodišnjem luksemburškom predsjedanju Europskom unijom. Britanskom je kolegi, ne imenujući ga, predbacio da je u petak na summitu odbacio njegov najnoviji prijedlog radi postizanja dogovora o europskom proračunu za 2007-2013., premda je on "u načelu zadržao britanski rabat". "Nije istina da je predsjedništvo htjelo ukinuti britanski rabat", kazao je Juncker. "Htio sam vam to reći zato što vam to još nitko nije rekao i zato što biste uskoro mogli čuti drukčije tumačenje", dodao je, smjerajući na dolazak Tonyja Blaira u četvrtak u Europski parlament.

NOVI SAD - Zastupnici Saveza Vojvođanskih Mađara i koalicije Zajedno za Vojvodinu predložili su Izvršnom vijeću i Skupštini Vojvodine Deklaraciju o Srebrenici u kojoj pozivaju sve građane i tijela Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) kao i Srbije da se poklone srebreničkim žrtvama. "Pokolj Bošnjaka u Srebrenici nije samo jedan od ratnih zločina počinjenih na teritoriju SFRJ nego je, po svim saznanjima, najmasovniji ratni zločin u Europi poslije Drugog svjetskog rata, koji u sebi nosi i elemente genocida", navodi se u prijedlogu Deklaracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙