FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2005.(Reuters) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 25. lipnja 2005.(Reuters) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

TEHERAN - Tvdolinijaški gradonačelnik Teherana Mahmoud Ahmadinežad osigurao je u subotu pobjedu u drugom krugu iranskih predsjedničkih izbora, objavio je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova. Dužnosnik Vijeća čuvara, koje potvrđuje rezultate izbora, tvrdi da je Ahmadinežad osvojio 61.5 posto od 18.4 milijuna prebrojanih glasova. Istovremeno, bliski suradnik bivšeg predsjednika i predsjedničkog kandidata Akbara Hashemia Rafsanjania priznao je da je Ahmadinežad izborni pobjednik. "Gotovo je, prihvaćamo poraz", rekao je.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak na temelju rezultata iz laboratorija Weybridge u Engleskoj potvrdile drugi slučaj kravljeg ludila u toj zemlji. Ministar poljoprivrede SAD-a Mike Johanns je u izjavi za medije rekao da je test izvršen u engleskom laboratoriju potvrdio postojanje goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) kod životinje. Na istoj su životinji prethodno napravljena tri testa. Prvi test nije dao dovoljno podataka za zaključak je li životinja oboljela od BSE-a dok je po druga dva testa životinja bila negativna na BSE.

WASHINGTON - Američki ministar poljoprivrede Mike Johanns rekao je, nakon što je u petak u SAD potvrđen drugi slučaj kravljeg ludila, da zdravlje ljudi nije ugroženo jer zaražena krava nije korištena u ljudskoj niti u životinjskoj ishrani. Ministarstvo istražuje odakle je oboljela krava došla, ali za sada nema razloga vjerovati da je uvezena. Prvi slučaj kravljeg ludila u SAD-u pronađen je u prosincu 2003. kod krave s mliječne farme u saveznoj državi Washington koja je bila uvezena iz Kanade.

WASHINGTON - Uzastopne eksplozije odjeknule su u petak u plinskoj elektrani u američkom gradu Mississippi River City of St. Louis, objavili su lokalni mediji. Područje oko elektrane Praxair evakuirano je i ulice zatvorene nakon snažnih eksplozija koje su plamene jezike i gusti dim izbacivale visoko u nebo nad tim gradom u američkoj saveznoj državi Missouri. Zasad nema dojava o žrtvama, a vatrogasci nastoje obuzdati vatrenu stihiju koja je zahvatila i okolne zgrade.

LJUBLJANA - Proglašenjem svoje države ispunili smo stoljetni san slovenskih domoljuba i iskoristili povijesnu priliku u vrijeme kad se mijenjala politička slika Europe", rekao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek, govoreći u petak na večer u Ljubljani na središnjoj proslavi dana državnosti. Slovenija u subotu slavi 14 godina od proglašenja nezavisnosti od bivše Jugoslavije do čega je došlo u parlamentu 25. lipnja 1991. godine. Slovenski premijer Janez Janša, u ono vrijeme ministar obrane, rekao je za slovensku televiziju na svečanosti da je tadašnja slovenska vlada bila spremna i na duži otpor bivšoj JNA, pa i na rad u uvjetima okupacije. No, iznio je Janša, pripreme za samostalnost bile su dobro izvedene, a jugoslavenska armija na slovenskom se teritoriju ubrzo raspala, pa su slovenske snage izvele samo treću od predviđenih pet faza otpora.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak je pozvao čelnike država skupine G8 da podrže stvaranje "vjerodostojnog i odlučnog" UN-ovog Vijeća za ljudska prava koje bi trebalo zamijeniti UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava u Ženevi koje se smatra neučinkovitim jer se među njegovih 54 članica nalaze i neke države koje imaju najgore ocjene za poštivanje ljudskih prava. U Ženevi su počeli razgovori o ukidanju UN-ovog povjerenstva za ljudska prava no izgleda da su se njegove članice usprotivile toj zamisli. Annan je u pismu čelnicima skupine G8, koji će se sastati 8. srpnja u Gleneaglesu u Škotskoj, rekao da je zaštita civilnog stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti jedna od "najsvetijih obveza svake suverene države".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙