FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 1. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati
ZAGREB, 1. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati

SARAJEVO

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine potvrdilo je da Marokanac Younus Mohamed Al-Hiyari kojega vlasti Saudijske Arabije sumnjiče za pripadnost al Qaidi ima bosanskohercegovačko državljanstvo. Nakon što su objavljene informacije da ga saudijska policija smatra jednim od vođa al Qaidina ogranka u toj zemlji te da ga sumnjiči za niz terorističkih djela, Ministarstvo civilnih poslova BiH priopćilo je da je on državljanstvo BiH dobio 1996. godine na temelju potvrde o tome da se tijekom rata borio u postrojbama Armije BiH. Prema podacima koje imaju bosanskoehrecgovačke vlasti, osumnjičeni terorist je u vrijeme apliciranja za državljanstvo BiH imao i državljanstvo Kuvajta. Ministarstvo civilnih poslova BiH ističe kako nema dokaza da je Al-Hiyari dobio novu putovnicu i osobnu iskaznicu koje se nisu mogle dobiti bez dodatnih provjera državljanstva dodijeljenog tijekom rata. Ministarstvo podsjeća kako je pravni status takvih osoba još nedefiniran te da Ured Visokog predstavnika (OHR) treba dati tumačenje treba li im ili ne oduzeti državljanstvo BiH. Saudijske vlasti, prema izvješćima medija, drže da je Al-Hiyari u Saudijsku Arabiju ušao s putovnicom BiH te da je sa sobom tamo doveo suprugu, državljanku BiH i njihovo dijete.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak kako želi da Europa uspije, nakon što je nedavno pretrpjela teške udarce u procesu ratifikacije ustava i pregovorima o novom proračunu, te kako će tu poruku izreći na skorašnjem summitu G8. "U svakom slučaju, jedno od zanimljivih pitanja ovog skupa G8 bit će problemi na koje je nedavno naišla Europska unija i moja poruka bit će ista kao i uvijek: 'želim da Europa uspije'", rekao je Bush novinarima. "Želimo Europu koja je ujedinjena, slobodna i u miru i želimo da u tome uspije, želimo da se razvija. Napokon, s Europom imamo golemu trgovinsku razmjenu, a trgovina je važno sredstvo za povećanje životnog standarda i iz tog razloga želite da vam vaši trgovinski partneri budu dobrog zdravlja", naglasio je. Summit G8 održava se od 6. do 8. srpnja u škotskom Gleneaglesu.

SANAA

Ministri vanjskih poslova muslimanskih zemalja obećali su u četvrtak da će surađivati s iračkim vlastima kako bi im pomogli u zaustavljanju krvave pobune u toj zemlji. Ministri zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC), okupljeni u Jemenu, dogovorili su se da će pomoći u "obnovi Iraka i osposobljavanju iračke vlade za očuvanje sigurnosti i stabilnosti", rekao je jemenski ministar vanjskih poslova Abubakr al-Qirbi. Summit OIC-a, koji će se kasnije ove godine održati u Meki, trebao bi ratificirati odluke donesene na ovom ministarskom sastanku.

KINŠASA

Nekoliko je osoba poginulo, a deseci su ozlijeđeni u četvrtak u Kinšasi i drugim gradovima diljem Konga kada je policija silom rastjerala niz oporbenih prosvjeda organiziranih protiv produljenja tranzicije. Oporbena stranka koja je pozvala na prosvjede, Unija za demokraciju i socijalni napredak, objavila je da je diljem zemlje poginulo najmanje desetero ljudi, a deseci su ozlijeđeni. Policija je potvrdila da je poginula najmanje jedna osoba, te da je u nekim dijelovima glavnog grada pucano pravim mecima. Oporba je prosvjedovala protiv produljenja tranzicije, koja je otpočela s okončanjem rata 2003., a čiji je kraj, predviđen za 30. lipnja, pomaknut za prosinac 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙