FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije potvrdili su u petak kasno navečer na kraju dvodnevnog summita u Bruxellesu da će poštovati svoje odluke o daljnjem proširenju, ne spominjući izrijekom ni jednu zemlju kandidatkinju. "Europsko vijeće se poziva na svoje zaključke od 16. i 17. prosinca 2004. godine o proširenju i naglašava potrebu njihove potpune primjene", kaže se u u zaključcima summita koje su usvojili šefovi država ili vlada 25 zemalja članica. Ti su zaključci usvojeni bez rasprave jer se na summitu nije ni razgovaralo o proširenju budući da su glavne teme bile dogovor o Financijskoj perspektivi, te odbacivanje europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. U zaključcima o zapadnom Balkanu stoji da "Europsko vijeće potvrđuje svoju predanost punoj provedbi Solunske agende, u kojoj se naglašava da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji".

BRUXELLES - Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica Europske unije nisu su se uspjeli dogovoriti o Financijskoj perspektivi, okvirnom planu rashoda za razdoblje 2007. -2013. godine, potvrdio je predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. "Nismo uspjeli...Europa je u dubokoj krizi", rekao je vidno razočarani Juncker na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog summita, koji se protegao do ranih jutarnjih sati u subotu. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da za ovaj neuspjeh nije krivo luksemburško predsjedništvo, koje je uložilo vrlo velike napore da se postigne dogovor. "Vrlo smo tužni i zabrinuti", dodao je Barosso. Prema diplomatskim izvorima posljednji prijedlog luksemburškog predsjedništva odbilo je pet zemalja - Britanija, Nizozemska, Švedska, Španjolska i Finska, dok su Italija i Danska bile suzdržane. Deset novih zemalja članica pokušalo je u posljednji trenutak spasiti dogovor izražavajući spremenost da se odreknu dijela sredstava koja će dobivati iz europskog proračuna. Posljednji napori da se postigne dogovor bili su blokiranini nepopustljivošću Velike Britanije da pristane na zamrzavanje svoga rabata, specijalnog aranžmana prema kojem dobiva natrag dvije trećina sredstava koje uplaćuje u zajedniči proračun.

TEHERAN - Umjereni iranski klerik Akbar Hashemi Rafsanjani i reformist Mostafa Moin najvjerojatnije će se naći u drugom krugu iranskih predsjedničkih izbora, objavili su u petak nakon zatvaranja birališta njihovi izborni stožeri. Prema informacijama članova izbornih stožera, Rafsanjani i Moin imaju najviše izgleda od ukupno sedam kandidata na današnjim predsjedničkim izborima u Iranu za ulazak u drugi krug izbora koji se treba održati sljedećeg petka, izvješćuju agencije. Obojica političara osvojila su puno više glasova od preostalih pet predsjedničkih kandidata, no nijedan nije uspio osvojiti više od 50 posto, izvijestili su njihovi pomoćnici.

WASHINGTON - Sjedinjene Države planiraju pozvati druge zemlje da na predstojećoj konferenciji o Iraku otpišu toj zemlji dio dugova nastalih tijekom vladavine režima Sadama Huseina, rekao je u petak visoki američki dužnosnik. Predstavnici oko 80 zemalja trebali bi se 21. i 22. lipnja okupiti na konferenciji u Bruxellesu na kojoj će se razgovarati o obnovi Iraka i povratku te zemlje u globalno gospodarstvo. Otpis dugova je presudan za oporavak iračkog gospodarstva, uvjeravanje drugih zemalja da smanje irački vanjski dug bit će glavni zadatak američkog izaslanstva na konferenciji koje će predvoditi državna tajnica Condoleezza Rice, rekao je dužnosnik.

WASHINGTON - Zastupnički dom američkog Kongresa glasovao je u petak za smanjenje izdvajanja za Ujedinjene narode ako se Svjetska organizacija ne reformira. Zastupnički dom je s 221 prema 184 izglasovao prijedlog zakona koji uključuje automatsko smanjenje za 50 posto američkih financijskih obveza prema Ujedinjenim narodima ako ne provedu većinu od 39 predloženih reformi usmjerenih na povećanje odgovornosti i iskorjenjivanje korupcije. Predložena zakonska mjera uslijedila je nakon korupcijskih skandala u UN-ovu programu nafta-za-hranu te optužbi UN-ovih mirovnjaka za seksualno zlostavljanje.

NEW YORK - Helikopter se u petak srušio u East River u New Yorku, a prema prvim podacima svih osam putnika i prolaznik koji im je pritekao u pomoć spašeni su, objavila je policija. U drugoj takvoj nesreći u četiri dana, korporacijski helikopter sa šest putnika i dva pilota poletio je s heliodroma u 34 ulici i srušio se južno od zgrade UN-a. Spasioci su objavili da je devet osoba prebačeno u bolnicu. U utorak se turistički helikopter sa sedam putnika srušio u istu rijeku u blizini Wall Streeta. Svi su spašeni zahvaljujući policijskim roniocima.

RIM - Prema istipitivanju ustanove Ipsos, gotovo 40 posto Talijana ostat će tijekom ljeta u svojim domovima, piše u petak list Repubblica. Talijani na taj način gube prvo mjesto u Europi naroda koji najviše odlazi na ljetni odmor, a prošle su godine bili na prvom mjestu, piše Repubblica te zaključije kako je do takve odluke došlo zbog ekonomske krize, pa obitelji režu troškove. Na europskoj razini najsretniji su Englezi koji u 46 posto slučajeva imaju više novaca za potrošiti, piše Repubblica. Najteže je Nijemcima koji će imati, među europskim građanima, mnogo manje novaca za potrošiti u odnosu na prošlu godinu.

SARAJEVO - Hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović gostovao je u petak u Sarajevu u okviru Dana hrvatske kulture, tradicionalne manifestacije koju već godinama priređuje hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. Barda hrvatskoga pjesništva sarajevska publika je iznimno toplo primila, a Tadijanoviću je to bila prigoda za prisjećanje na ranije boravke u tom gradu, posebice one posvećene proučavanju djela jednog drugog velikana hrvatskog pjesništva - Silvija Strahimira Kranjčevića - ali i na druženja s piscima poput Ive Andrića. O Tadijanoviću je nadahnuto govorio akademik Ante Stamać koji je istaknuo kako je to pjesnik široke panorame ovoga svijeta, jasnoga izraza i strogog kontinuiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙