FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

LONDON

Najmanje je 37 osoba poginulo u terorističkim atentatima u Londonu u četvrtak ujutro, prema posljednjim podacima koje je objavio Scotland Yard. Oko 700 osoba ranjeno je u atentatima, doznaje se od istog izvora. Kako navodi policija, 21 osoba poginula je u podzemnoj željeznici na pruzi Piccadilly između King's Crossa i Russell Squarea. Sedam je osoba smrtno stradalo u podzemnoj željeznici kod postaje Moorgate, a još sedam na postaji Edgware Road. Dvije su osobe izgubile život u atentatu na autobus na kat nedaleko od Russell Squarea.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair pripisao je odgovornost za četiri atentata koji su u četvrtak izvedeni u Londonu teroristima koji zastupaju radikalni islamizam, ne obrazlažući svoje optužbe i ne potvrđujući izjavu dosad nepoznate islamističke terorističke skupine koja je preuzela odgovornost za atentat. "Znamo da ti ljudi djeluju u ime islama", rekao je premijer u kratkoj televizijskoj izjavi iz Downing Streeta, kamo se prije vremena vratio sa summita G8 u škotskom Gleneaglesu. "Znamo također da su golema većina muslimana ovdje i u inozemstvu dobri ljudi, koji poštuju zakon i koji poput nas zaziru od onih koji čine ovakva nedjela", dodao je Blair. "Policija i sigurnosne službe poduzet će odlučne mjere" kako bi se "krivci priveli pravdi", istaknuo je Blair. Nepoznata skupina koja za sebe tvrdi da je povezana s al-Qaidom, odnosno njezin ogranak u Europi, na internetu je preuzela odgovornost za napade, ali je londonska policija rekla kako su to zasad nepotvrđene informacije.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je "bezuvjetno" osudilo "terorističke atentate počinjene u Londonu" i ponovilo da "svaki teroristički čin shvaća kao prijetnju miru i sigurnosti", dok je glavni tajnik UN-a Kofi Annan ustvrdio da je "svijet uz britanski narod". U rezoluciji 1611 koju je jednoglasno prihvatilo petnaest članica, Vijeće "ponovno ističe potrebu da se svim sredstvima, sukladno Povelji UN-a, suzbija prijetnja miru i međunarodnoj sigurnosti koja je posljedica terorističkih čina". Vijeće potiče sve države da "aktivno sudjeluju u naporima da se uhite i privedu pravdi počinitelji, organizatori i nalogodavci tih barbarskih čina." Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u četvrtak da su londonski atentati "napad na čovječanstvo" i potvrdio da "svijet stoji uz britanski narod".

ZAGREB

Napade u Londonu, u kojima je poginulo najmanje 37 osoba, osudili su glavni tajnik Arapske lige, glavna muslimanska organizacija u Velikoj Britaniji, te najviši dužnosnici muslimanskih zemalja. Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa izrazio je žaljenje i osudio je krvave atentate u Londonu. "Osjećamo iskreno žaljenje zbog eksplozija koje su odnijele mnoge nedužne žrtve", rekao je Moussa novinarima. "Arapska liga osuđuje takvu praksu, bilo da se događa u Londonu, ili u kojoj drugoj europskoj i arapskoj prijestolnici ili pak u nekom drugom gradu u svijetu", dodao je arapski čelnik. Glavna muslimanska organizacija u Velikoj Britaniji, Britansko muslimansko vijeće (MBC) osudilo je u četvrtak koordinirane terorističke bombaške napade i pozvala na mir nakon atentata. Egipat, kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova, suosjeća

s Velikom Britanijom i "osuđuje terorističke napade u Londonu u kojima su stradali deseci nedužnih civila". Sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudio je u četvrtak u poruci britanskom premijeru Tonyju Blairu "gnusne napade" u Londonu, prenosi službena agencija Sana. Pakistan je "odlučno" osudio bombaške napade u središtu Londona i pozvao na "zajedničke napore i povećanu suradnju radi suzbijanja terorističke prijetnje".

GLENEAGLES

Velike sile okupljene u skupinu G8 postigle su u četvrtak na summitu u Škotskoj dogovor o klimi kojega je objavljivanje odgođeno za petak, zbog niza atentata izvedenih u Londonu koji su natjerali premijera Blaira da nakratko napusti Gleneagles. Izjavu o klimi koju je predsjednik Jacques Chirac nazvao "važnim dogovorom", za kojim će doći Akcijski plan o povezanosti stakleničkog učinka i energije, velike ekološke udruge već su u četvrtak navečer ocijenile kao "propuštenu prigodu". Chirac je na konferenciji za tisak kazao da je najveće postignuće ovog summita o klimi što će "obnoviti dijalog" između sedam članova G8 koji su ratificirali Protokol iz Kyota i Sjedinjenih Država koje su 2001. odbacile taj ugovor o smanjenju stakleničkih plinova. U nacrtu izjave čelnici G8 priznaju da je ljudska aktivnost značajno pridonijela globalnom zatopljavanju, te da postoji potreba da se smanji emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju zatopljavanje. Glavni njemački pregovarač Bernd Pfaffenbach kazao je međutim da se u dokumentu ne spominju konkretne brojke.

TEHERAN

Iran je Iraku obećao financijsku pomoć u vrijednosti od jedne milijarde dolara za obnovu te ratom pogođene zemlje, rekao je u četvrtak irački ministar obrane Saadoun al-Dulaimi koji se nalazi u trodnevnom posjetu Teheranu. Irački se ministar u Teheranu ispričao za ratne zločine počinjene za vrijeme režima bivšeg iračkog čelnika Sadama Huseina u iransko-iračkom ratu koji je trajao od 1980. do 1988. godine, prenijela je agencija ISNA. Ponuda pomoći dolazi u trenutku kada Iran još uvijek traži milijarde dolara odštete od Iraka za velika ratna razaranja u pograničnim područjima na jugozapadu Irana.

SARAJEVO

Dvije osobe za koje se pretpostavlja da bi mogle biti povezane s postavljanjem 35 kilograma eksploziva kod memorijalnog kompleksa u blizini Srebrenice privedene su tijekom četvrtka na ispitivanje, izjavio je u četvrtak u Sarajevu voditelj kazneno-istražnog odjela Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Emir Kreho. On je odbio ponuditi više detalja o ovim privođenjima pravdajući to činjenicom da istraga o izgredu u Potočarima još traje. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Radovan Pejić kazao je novinarima u Banjoj Luci kako je u tijeku vještačenje pronađenog eksploziva koje se obavlja na zahtjev Tužiteljstva BiH nadležnog za cijeli tijek istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙