FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta:
ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta:

SANKT PETERSBURG - Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je u subotu u Sankt Petersburgu američke gospodarske sankcije u sklopu zakona o iranskom nuklearnom neširenju, koji pogađa rusku svemirsku industriju. Pred američkim ulagačima predsjednik Putin je govorio o prepreci rusko-američkoj gospodarskoj suradnji zbog "jednostrane američke primjene sankcija u području kontrole izvoza ruskim svemirskim poduzećima, kao i o nekim odredbama zakona o neširenju koje se odnose na Iran".

BAGDAD - Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je podršku Sjedinjenih Država iračkoj vladi i najavio američkim vojnicima da im sljedećih mjeseci predstoje teški sukobi, dok je u nasilju u Iraku u subotu poginulo gotovo 40 osoba. Predsjednik Bush je u Sjedinjenim Državama u subotu govoreći na radiju potvrdio američku vojnu i političku podršku iračkoj vladi ocijenivši teškim zadatak američke vojske u Iraku. "Naša vojna strategija je jasna: uvježbavat ćemo iračke sigurnosne snage sve dok ne budu mogle braniti svoju slobodu i štititi narod, a zatim će se naši vojnici vratiti kući", potvrdio je Bush.

RAFAH - Oko 2.500 Palestinaca bilo je u subotu blokirano s egipatske strane cestovnog terminala u Rafahu, na granici s pojasom Gaze, rekao je jedan palestinski dužnosnik. "Oko 2.500 Palestinaca blokirano je s egipatske strane terminala u Rafahu i ne mogu ući u pojas Gaze radi odugovlačenja izraelske administracije", rekao je direktor tog terminala, prenosi AFP. "Dogovorili smo s Izraelcima da dvorane terminala trebaju biti iznimno namijenjene osobama koje ulaze u pojas Gaze, ali ta mjera nije primjenjena", dodao je.

SOFIJA - Prema neslužbenim rezultatima Bugarska socijalistička stranka dobila je većinu glasova na parlamentarnim izborima održanim u subotu, ali ne dovoljno za stvaranje vlade što ostavlja otvorene mogućnosti sklapanja koalicija. Prema Gallupovoj anketi Bugarska socijalistička stranka dobila je 32,23 posto glasova, ispred Nacionalnoga pokreta premijera Simeona Sakskoburggotskog koji je dobio 20,51 posto glasova. Na trećem je mjestu Pokret za prava i slobodu etničkih Turaka, a još četiri stranke osvojile su više od četiri posto glasova i ušle u parlament. Na izbore je izišlo manje od 50 posto birača, manje nego što se očekivalo.

ZAGREB - Pobjeda Mahmuda Ahmadinedžada, ultra-konzervativnog gradonačelnika Teherana u drugom krugu predsjedničkih izbora izazvala je brojne reakcije diljem svijeta, javljaju u subotu agencije. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u subotu novoizabranom iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu na izbornoj pobjedi i ponudio mu nastavak suradnje na području nuklearne tehnologije, priopćeno je iz Kremlja. Sjedinjene su Države izrazile sumnjičavost prema novoizabranom iranskom režimu. Službeni je London izrazio nadu da će Iran poduzeti hitne mjere kako bi odgovorio na bojazni međunarodne zajednice vezane za iranski nuklearni program", kazao je u subotu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw koji je međutim prigovorio zbog nekih "ozbiljnih nedostataka" na izborima u Iranu. Francuska je također izrazila želju da Iran nastavi rad i suspendira svoje nuklearne aktivnosti, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy. Njemačka vlada smatra da će se razgovori o iranskom nuklearnom programu nastaviti i pod novim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer...

BRUXELLES - Europska je unija "spremna surađivati s bilo kojom iranskom vladom" koja je otvorena za napredak na području poštivanja prava čovjeka, nuklearnim pitanjima i drugim problemima, izjavio je u subotu glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javiera Solane. Istaknuo je kako "25 članica EU-a žale što se brojni kandidati nisu mogli predstaviti" i dodao da "samo sloboda izražavanja i sloboda okupljanja jamče potpuno slobodan i pravedan izborni proces". Također je ponovio važnost koju Unija pridaje političkim i ekonomskim reformama u Iranu kao i napretku u rješavanju problematičnih pitanja: poštivanje prava čovjeka, neširenje nuklearnog oružja, borba protiv terorizma i Bliski istok".

PRETORIJA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso izjavio je u subotu u Pretoriji da je razočaran reakcijom Afričke unije (AU) koja je ocijenila da je kampanja uništenja predgrađa koju vodi Zimbabave unutarnja stvar. Barroso je nakon susreta s južnoafričkim predsjednikom Thabom Mbekijem kazao da je posrijedi kriza ljudskih prava i da ljudska prava nisu unutarnja stvar zemlje. U dulje od mjesec dana policija Zimbavea srušila je više tisuća nastambi i ilegalnih tržnica u cijeloj zemlji tijekom operacije Murambatsvina (Uspostava reda) kojom je na ulicu izbačeno najmanje 200.000 osoba, drži UN.

MOSKVA - Osam je osoba ozlijeđeno u tri različite eksplozije u Dagestanu koje su se dogodile u subotu ujutro i u noći s petka na subotu, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene izvore. Eksplozivna naprava aktivirala se u subotu ujutro izbacivši vlak iz tračnica na 63. kilometru pruge između Kuruša i Karlan-Jurta. Vozač vlaka i njegov pomoćnik su ranjeni. Pokrenuta je istraga o mogućoj sabotaži. Osim ove eksplozije dogodile su se još dvije jedna u glavnom gradu Dagestana Mahačkali u noći s petka na subotu, a druga u subotu ujutro u Kasavijurtu. U tim je eksplozijama ranjeno šest policajaca, doznaje se od službenih izvora.

BERLIN - Godišnja parada kojom se slavi život homoseksualca u glavnom njemačkom gradu održana je u subotu u Berlinu gdje se okupilo oko 300.000 ljudi. Tamna i obojana tijela u oskudnim hlačicama ili suknjama i perike različitih boja te neobični kostimi obilježje su onih koji se priključe paradi u kojoj sudjeluje velik broj transvestita, a s kojima plešu šest kilometara dugom rutom kroz Berlin. "Mi oblikujemo našu Europu", moto je ovogodišnjeg festivala. Festivalu se pridružilo nekoliko homoseksualaca iz njemačkog političkog života, među kojima gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit i parlamentarni vođa stranke Zelenih Volker Beck

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙