FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON

Parlamentarna skupština Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nastavila je u nedjelju s godišnjim zasjedanjem u Washingtonu, posvećenom sigurnosnim pitanjima i reformom organizacije, uz aktivno sudjelovanje hrvatskog parlamentarnog izaslanstva predvođenog Toninom Piculom. Oko 300 članova Parlamentarne skupštine OESS-a na 14. godišnjem zasjedanju razmatra rješavanje sukoba u Nagorno Karabahu, Abhaziji i Moldaviji, jačanje poštivanja ljudskih prava i razvijanje demokracije te borbu protiv terorizma, trgovine ljudima, oružjem i drogom. Parlamentarci zemalja OESS-a, koji okuplja 55 članica, razgovaraju i o reformi organizacije čiji su temelji postavljeni prije 30 godina u doba Hladnog rata, a danas se treba prilagoditi novim uvjetima i dati odgovore na nova globalna i regionalna pitanja i krize. Hrvatska, bez obzira što u njoj djeluje Misija OESS-a, na ovom zasjedanju nije predmet rasprave, nego subjekt rješavanja pitanja kojima se bavi ova organizacija posvećena sigurnosti i ljudskim pravima, rekao je Picula. Od tema s dnevnog reda zasjedanja, Picula izdvaja reformu OESS-a koji je dospio u krizu rada te se treba prilagoditi stanju u svijetu nakon Hladnog rata. "Danas se utjecaj jedne multilateralne organizacije ne osigurava brojem članova i dužinom tradicije nego sposobnošću da se prilagode novim političkim uvjetima i tu OESS prolazi ili pada", rekao je u nedjelju Picula hrvatskim novinarima.

MADRID

Španjolske vlasti strahuju da bi baskijska separatistička organizacija ETA mogla izvesti nove napade na španjolska ljetovališta tijekom ovogodišnje turističke sezone, objavio je u nedjelju El Mundo. Taj španjolski list piše, pozivajući se na izvore u ministarstvu unutarnjih poslova, kako je ETA spremna intenzivirati svoju borbu tijekom sezone. Kao cilj te nasilne kampanje navodi se želja ETA-e da prisili španjolsku vladu na izravne pregovore s baskijskim separatistima. Iz španjolskih sigurnosnih izvora se saznaje da su policijske i protuterorističke snage pod punim oprezom, piše El Mundo.

BUKUREŠT

Šestero ljudi je poginulo i jedno dijete se smatra nestalim nakon snažnog nevremena u Rumunjskoj u posljednja 24 sata, posebice na jugu zemlje, objavile su u nedjelju lokalne vlasti. U mjestu Schitu jedna 54-godišnjakinja se utopila, a njezin 18 mjesečni unuk je nestao, vjerojatno u bujici. Troje ljudi, dvije žene i jedan muškarac su se utopili u okrugu Serbanesti nakon što je popustila brana i bujica poplavila više desetaka kuća. Dvojicu rudara je u mjestu Rovianri ubio grom. Od subote su padaline oštetile više od 2.500 kuća te brojne ceste i mostove u stotinjak naselja, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

TIRANA

Bez ikakvih većih problema i nepravilnosti završeno je u nedjelju navečer glasanje na albanskim parlamentarnim izborima, priopćilo je izborno povjerenstvo u Tirani. Oko 2.9 milijuna albanskih birača imalo je pravo birati 140 zastupnika u budućem sazivu parlamenta. Stotinu zastupnika bira se neposrednim sustavom, a 40 proporcionalnim sa stranačkih lista. Dva sata prije zatvaranja birališta odaziv je bio oko 44 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo. Očekuje se mrtva trka između vladajućih socijalista premijera Fatosa Nanoa i oporbenih demokrata bivšeg predsjednika države Salija Berishe koje je u predizbornim ispitivanjima javnoga mnijenja dijelio samo postotak potpore.

PODGORICA

Crnogorska agencija za nacionalnu sigurnost (BIA) odlučno je u nedjelju odbacila tvrdnje britanskog BBC-a da se haški optuženik Radovan Karadžić skriva u Crnoj Gori, nedaleko od Nikšića. BBC je objavio, pozivajući se na anonimne međunarodne sigurnosne službe, da se Karadžić, ratni politički vođa bosanskih Srba, nalazi u zabačenom dijelu sjeverozapadne Crne Gore, odnosno nedaleko od Nikšića gdje je odrastao. Crnogorska agencija za nacionalnu sigurnost odlučno je demantirala takve navode britanske televizije. I savjetnik crnogorskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Vuk Bošković odbacio je istu mogućnost. "To smatram spekulativnim radnjama službi u okruženju koje su nadležne da Karadžića liše slobode i pokušaj odgovornosti da se taj problem prebaci na Crnu Goru", kazao je Bošković crnogorskim medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙