FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BAGDAD - Pedesetak pobunjenika ubijeno je u sukobima s američkom vojskom u posljednja 24 sata tijekom operacije čišćenja zapadnog dijela Iraka u blizini granice sa Sirijom, navodi se u subotu objavljenom priopćenju marinaca. "Oko 50 pobunjenika ubijeno je od početka operacije koja je pokrenuta u petak ujutro", dodaje se u priopćenju. Oko 1.000 marinaca sudjelovalo je u toj operaciji čiji je cilj bio "očistiti teren od nazočnosti pobunjenika i stranih boraca te dezorganizirati logističke mreže gerilaca u regiji Al Karabila i okolici", kaže se u priopćenju američke vojske.

LJUBLJANA - Neuspjeh europskih čelnika da se dogovore o financiranju Europske unije najviše neizvjesnosti donosi novim članicama, ocjena je slovenskih medija nakon neuspjeha o postizanju dogovora kako financirati proračun EU-u u razdoblju 2007-2013. List "Primorske novice" navodi da je luksemburški kompromisni prijedlog minirala Velika Britanija zbog nepopustljivog stajališta oko svog rabata i to nakon što je Francuska bila spremna popustiti u pogledu sredstava za poljoprivredu. "Duga mračna noć" naslov je kojim list ilustrira neuspjeh summita europskih lidera da nakon ustavne blokade pronađu izlaz iz krize usvajanjem dokumenta o financiranju.

SARAJEVO - Nema nikakvih naznaka da bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla predložiti novog veleposlanika u Hrvatskoj s obzirom da to ovisi o rješenju političke krize koja vlada u BIH, prenosi u subotu "Dnevni avaz". Ovaj list podsjeća kako je nakon odbijanja Hrvatske da prihvati Branka Kesića za veleposlanika BiH, državno Predsjedništvo prepustilo ministru vanjskih poslova Mladenu Ivaniću da predloži novog kandidata. Ivanić je u međuvremenu odlukom predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića smijenjen s dužnosti i čeka se imenovanje njegova nasljednika.

SARAJEVO - Južna spojna točka na cestovnom koridoru V. C između Hrvatske i Bosne i Hercegovine će najvjerojatnije biti kod mjesta Domanovići u okolici Čapljine, tvrdi u subotu sarajevski "Dnevni avaz". Pozivajući se na neimenovane izvore, za koje tvrdi da su pouzdani, ovaj list navodi kako o tome već postoji preliminarna suglasnost predstavnika vlada dvije zemlje koji pregovaraju o mogućim rješenjima. Nakon spoja s auto-cestom na koridoru V.C kod Čapljine, buduća jadransko-jonska autocesta bi se u pravcu Dubrovnika pružala sjeverno od nacionalnog parka Hutovo blato, navodi sarajevski list.

BELFAST - Više od deset osoba, najviše policajaca, ranjeno je u petak navečer u sukobima na mimohodu protestantskog Oranskog reda u Belfastu. Kako javljaju britanski mediji, katolici koji su prosvjedovali protiv prolaska mimohoda napali su sudionike mimohoda kamenjem unatoč nazočnosti velikog broja policajaca koji su kontrolirali red. Na policiju je bačeno i šest molotovljevih koktela, a policija je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante. Jedanaest policajaca i nekoliko sudionika mimohoda je ozlijeđeno.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u subotu da se brijunska izjava hrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata dobro primjenjuje, te demantiralo vijesti o novom incidentu u Savudrijskoj vali. Neki slovenski mediji prenijeli su nepotvrđene izjave lokalnih dužnosnika da se hrvatski policijski brod u petak prilikom kontrole ribolova u Savudrijskoj vali našao u slovenskim teritorijalnim vodama i da je o tome informirano ministarstvo vanjskih poslova, što se tumači kao potvrda da ne funcioniraju nedavni dogovori o izbjegavanju incidenata.

BEČ - U bugarskom veleposlanstvu u Beču održan je u petak navečer tradicionalni godišnji susret veleposlanstava 10 država "Od Jadrana do Crnog mora", a promicanje zajedničke suradnje u gospodarstvu i kulturi država jugoistočne Europe svrha je tog godišnjeg susreta 10 veleposlanstava u Beču, koji je postao tradicija - održan je četvrti put. Veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić označio ga je kao "dokaz da Hrvatska sa svojim susjedima želi izgrađivati dobrosusjedske odnose na svim područjima". Svaka od država - Albanija, Hrvatska, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Crna Gora te Turska, predstavila se i prigodnim kulturnim programom. U hrvatskom dijelu nastupili su studenti glazbe u Beču saksofonist Mateo Granić i na klaviru Zsuzsa Varga.

RIM - Italija je u subotu bez dnevnih listova na kioscima zbog štrajka novinara koji traže veću profesionalnu zaštitu i početak pregovora s izdavačima o novim nacionalnim radnim ugovorima, koji se već godinama nisu mijenjali. U subotu je na kioscima bilo samo nekoliko manje važnih listova, koji imaju drugačiju unutarnju organizaciju i novinari u njima nisu povezani sa sindikatima. Tako je izašao list "Giornale" u vlasništvu Paola Berlusconija, brata premijera Silvija, kao i rimski "Tempo", desno orijentiran. Inače u petak su u štrajku bili svi novinari u agencijama, dnevnim i periodičkim listovima, u redakcijama web stranica u internetu i novinari ureda za informiranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙